Élet-Stílus

HIV-megelőzés banánnal

A banánban lévő lektin legalább olyan hatásosnak bizonyult a HIV-ellen, mint két, jelenleg is használatban lévő gyógyszer.

A michigani egyetem orvosai olyan HIV-gátlószert állítottak elő banánból, ami segíthet a vírus terjedésének megelőzésében. Még az Egyesült Államokban se lehet gátat szabni a HIV terjedésének, nem beszélve a fejlődő országokról, ahol kifejezett robbanás tapasztalható. Jelenleg csak a gumióvszer használata jelenthet megfelelő biztonságot, ám a fejlődő országokban gondot jelent, hogy az ott élő nők nehezebben tudják kontrollálni partnereiket.

Megoldást jelenthet azonban a banánban is megtalálható lektinek, amik képesek megállítani azokat a láncreakciókat, amik fertőzéshez vezetnek. A BanLec, ahogy a többi lektin is, cukorkötő fehérje, a HIV pedig cukorban gazdag, így a lektin, amikor a gp120 fehérjéhez kötődik, megakadályozza, hogy az beépüljön a szervezet sejtjeibe. A banánban található lektin ráadásul laboratóriumi körülmények között ugyanolyan eredményeket produkált, mint két, jelenleg is forgalomban lévő HIV-gyógyszer, a vonzóbb ára viszont hamar népszerűbbé teheti vetélytársánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik