Élet-Stílus

Tavasszal nem lesz influenzajárvány?

Idén tavasszal és nyáron influenzajárvány nem lesz, de szórványos megbetegedések azért előfordulhatnak – mondta el az országos tiszti főorvos, Falus Ferenc.

Szerdai sajtótájékoztatóján Falus Ferenc hozzátette azt is, hogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne kellene felkészülni egy esetleges, újabb járványra. Sőt, az oltásokat néhány csoportnak továbbra is kifejezetten ajánlják: például kismamáknak, asztmásoknak és cukorbetegeknek is. Bár az elmúlt héten 11 ezren fordultak influenza-szerű tünetekkel orvoshoz, ez a szám még jóval a járványküszöb alatt marad – tette hozzá a tiszti főorvos.

Korai lenne még arról beszélni, hogy a világ túljutott volna az újinfluenza járványon, hiszen szórványos megbetegedések továbbra is előfordulhatnak, ezzel kapcsolatban a tiszti főorvos a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Falus Ferenc elmondta, hogy amennyiben nem követjük el azt a hibát, hogy egy következő járványnál az előzőre készülünk fel, akkor elkerülhetjük a pánikot. A tiszti főorvos szerint fontos tisztában lenni azzal, hogy minden járvány más és más, ennek megfelelően a már megszerzett tapasztalatokat fel kell használni és be kell építeni a megfelelő védekezési stratégiába.

A H1N1 vírusa először Mexikóban tűnt fel, majd átterjedt Amerikába, végül az egész világon regisztráltak már újinfluenzás megbetegedéseket. Magyarországon az első beteg július közepén halt meg újinfluenzában, összesen pedig 130 ember haláláért tehető felelőssé az új vírus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik