Élet-Stílus

Hétvégén tetőzik az első pollenhullám

Az elhúzódó tél miatt ugyan néhány hét késéssel indult az idei pollenszezon, ám a hétvégére már tetőzhet az allergének koncentrációja, főleg a barkás fák és bokrok virágzása miatt.

Egyre nagyobb mennyiségben található a levegőben a mogyoró és az éger pollenje is, a szakemberek szerint a koncentráció a növények fejlődési szakaszait és az időjárást is figyelembe véve várhatóan hétvégén tetőzik majd. A pollenek jelenlétére azért érdemes figyelni, mert a nyálkahártyával kapcsolatba lépve immunológiai folyamatokat váltanak ki a szervezetben, melynek kellemetlen tünetei a tüsszögés és a köhögés.

Mivel a levegőben szálló pollen koncentrációja nagyban függ az időjárástól, ezért a száraz, napos idő mellett elősegíti, hogy a levegőben egyre nagyobb számban legyen jelen az allergén. A jövő hét elejére várt csapadék azonban várhatóan kimossa majd a pollent, így a koncentráció jelentősen csökkenni fog. A következő kritikus időszak áprilistól júniusig tart majd, akkor a fűfélék virágzása okozhat majd kellemetlen perceket.

Ajánlott linkek:

Hétvégén tetőzik az első pollenhullám (OzoneNetwork)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik