Élet-Stílus

Google-ék 10 millió részvényt elpasszolnak

Öt év alatt tízmillió részvényt fog eladni a Google két alapítója, Larry Page és Sergey Brin. Ennek ellenére nem adják ki a kezükből az irányítást, ugyanis a szavazati joggal rendelkező papírok 48 százaléka az övék marad.

A következő öt évben tízmillió Google-részvény eladását tervezi az internetes szolgáltató két alapítója, Larry Page és Sergey Brin – jelentette be a kaliforniai székhelyű vállalat. A két társalapító egyaránt öt-ötmillió részvénytől kíván megválni, amelyek jelenleg összesen 5,5 milliárd dollárt érnek. Eközben próbálják majd megóvni a részvények tőzsdei árfolyamát is azzal, hogy csak fokozatosan értékesítik őket.

Page és Brin a Google főrészvényesei, olyan részvényeket passzolnak el, amelyek nem jogosítanak szavazati jogra. 57,7 millió papírjukból így ugyan 47,7 millió marad, de továbbra is kezükben tartják majd a szavazati joggal rendelkezők 48 százalékát. A Google-t irányító triumvirátus harmadik tagja, Eric Schmidt vezérigazgató pedig megtartja 10 százaléknyi szavazati jogát, így a Google-moguloknak változatlanul döntő szavuk lesz a cég ügyeiben.

A két társalapító továbbra is jelképes, évi egydolláros fizetést kap a vállalattól, ez azonban nem nagy áldozat, hiszen Google-részesedésük egyaránt közel 16 milliárd dollárt ér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik