Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Cseh Tamás-est vagy Casanova

Cseh Tamás-emlékest, Cirkusz- és Világveleje-fesztivál, a szépséget istenítő punkdíva koncertje, pörgős elektropartik, valamint ingyenmozik a kultúra napján – hétvégi programajánló.

menjek…

péntek, január 22.

Január 22-e a Magyar Kultúra Napja, és egyben Cseh Tamás születésnapja is. Ennek apropóján a tavaly augusztusban elhunyt énekes egykori állandó fellépőhelyén, a Bárka Színházban Cseh Tamás Emléknapot tartanak. A kávézóban kiállítást rendeznek az eredetileg képzőművésznek indult énekes rajzaiból, festményeiből, a Bárka Vívótermét „Cseh Tamás Teremre” nevezik át. És egy felejthetetlen koncerten vehetünk részt, amin olyan előadók éneklik/értelmezik át a legendás dalokat, mint például Lovasi András, Kiss Tibor, Sebestyén Márta, Dresch Mihály, Víg Mihály vagy éppen a Csík zenekar. (bővebben>>)

A Gödörben a már szerdától dübörgő Világveleje Fesztivál keretében ezúttal a HS7 árnyékzenekara, a The Twist, valamint a Zagar (leánykori nevén Zságer Balázs) lép fel, a koncertek után pedig Cadik pörgeti a lemezeket. Onnan nem túl messze, a Blahán, konkrétan a Corvintetőn a Magashegyi Undreground adja elő a valószínűleg az új lemezere épülő műsorát. A Szívtakarítás című dal már hallható a rádiókban, készült egy Szabó T. Anna-versfeldolgozás is Kockarap címmel, valamint Tövisházi Ambrus is besegített a Berek-erdő balladájában. Ezeket nyilván elővezetik a 2010-es év első Antropos.hu Night buliján.

A régi zenék kedvelőinek a Pecsában a helyük, ahol Török Ádám vezényletével Nemzetközi Retrock & Blues Találkozót tartanak. A sztárvendég a ködös Albionból érkező Paul Camilleri, de persze maga Ádi bácsi is többször színpadra lép, nemcsak a Minivel, hanem az Icecream Blues Banddel is. A gótmetálosoknak a műfaj őshazájából, Finnországból érkezik egy nagyágyú, a The 69 Eyes, ami az olasz Mandragora Scream és a hazai színeket képviselő Dharma társaságában lép színpadra a Wigwamban.


—-szombat, január 23.—-

A Trafó új – Voices című – sorozatában azokat az alkotókat szeretné bemutatni, akik a popzene gondolkodóbb, ezáltal néha melankólikusabb ágát képviselik. A tengerentúlról érkező Joan as Police Woman névadója, Joan Wasser kissé szokatlannak tűnő művésznevét egy a 70-es években vetített amerikai tv sorozatban zsarunőt alakító Angie Dickinson, és a kettejük közti hasonlóság ihlette. Joan évekig játszott az Antony Hegarty and The Johnsonsban, egészen addig, amíg Rufus Wainwright el nem hívta zenekarába 2000 elején. 2009 novemberében jelent meg új, “Cover” című lemeze, melyen többek között Iggy Pop, David Bowie, Britney Spears, a Public Enemy és a Sonic Youth zenéjét vizsgálja, értelmezi újra. A hegedűn, gitáron és billentyűs hangszereken is játszó hölgy úgy véli, hogy a „szépség az új punk-rock”. Már csak azért is érdemes elzarándokolni a Trafóba, hogy megfejtsük e jeligét.

Az Olof Palme Házban a német DJ Karotte vezet elő egy minden bizonnyal elképesztő műsort, melynek során a tech-house és minimal német pionírja mesés utazásra kalauzolja a városligeti partizókat. Az elektroőrültek másik csapata viszont a Merlinben bulizik majd, a hollandus Martijn Deykers, alias Martyn vezényletével. Ő leginkább fúziós dubstepjeiről ismerszik meg manapság: elegánsan porlaszt house, techno és garage ütemeket, amiből jellegzetesen mélabús-életigenlő egészet kotyvaszt.

A Gödörben szombaton a ColorStar Akusztik, az Erik Sumo Band és a Tündérground próbálja megfejteni, mi a veleje a világnak.

—-vasárnap, január 24.—-

Vasárnap legjobb komolyzenét hallgatni, s ha már így van, akkor a legjobbaktól. A Müpában a Budapesti Fesztiválzenekar ad elő Ligeti-, Liszt-, Berlioz- és Haydn-darabokat. A dirigens pedig Sylvain Cambreling lesz, zongorán közreműködik az orosz virtuóz, Nyikolaj Gyemigyenko.

A MU Színházban a Tünet Együttes különleges táncszínházi előadását csíphetjük el, Olyan furcsa vagy ma címmel. Az ismertető szerint egy belevaló vizuális csapat, egy ferde-lelkű zajzenész és egy súlyproblémákkal küzdő táncos feszegeti a következő kérdést: hogyan lehetnénk önmagunk árnyékai? Az egy táncosra és egy zajzenészre komponált duett meghívást kapott többek között a Nu Táncfesztiválra Pozsonyba és a kassai Moon Ride Fesztiválra, bemutatásra került a budapesti Vasarely Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban.

A Gödör Etnogödörré válik, fellép a Kupak Trio , Farkas Attila zenekara, Oláh Bernadett (ének), Gypsi Kings Danc Táncegyüttes, Gyémánt Szívek Tánccsoport, Bangó Veronika , Baranyi Mirjam és Radics Gyuszika.

—-Mozi, kiállítás, családi program—-

Az Uránia Nemzeti Filmszínház idén is éjszakai mozizásra invitál mindenkit a Magyar Kultúra Napján, amikor is három teremben lehet az elmúlt év legjobb alkotásait megtekinteni, ingyen. Tehát aki még nem látta, vagy újranézné a tavalyi sikerfilmeket, itt a legjobb alkalom. (program)

„Col Tempo” – a W.-projekt

Az 53. Velencei Biennále Magyar Pavilonjában az idén Forgács Péter médiaművész installációja vonta magára a nemzetközi figyelmet, több mint 200 ezren látták a lagúnák városában a magyar pavilont. Az anyag haza került és most az Ernst Múzeumban látható. A mű egy a II. világháború idején nemzetiszocialista antropológiai kutatások céljából összegyűjtött és ma a bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött film- és fényképarchívum anyagából építkezik. A gyűjtemény sokezernyi, egységes szabvány szerinti, hadifoglyokról, őrökről és osztrák lakosokról készült arcképből áll, amelyeket „tudományos” célból gyűjtöttek össze és archiváltak.

Menjek vagy maradjak – Cseh Tamás-est vagy Casanova 1

De a mű nem az egykorú dokumentumok történeti feldolgozása. Célja inkább az, hogy egyfajta labirintus struktúrában megmutassa: hányféleképpen nézhetünk rá a másik emberre? Miként nézi, szemléli, érti félre vagy érti meg a mai néző ugyanazon képeket. A drámai erejű mű erkölcsi kérdésekkel, a történelmi emlékezet hiányaival és előítéletes reflexeink működésének felkavaró tapasztalataival szembesíti azt a nézőt, aki hajlandó olvasni ezeknek az embereknek a tekintetéből. Nézz szembe a másikkal, önmagaddal nézel szembe…

még több kiállítás>>

… családi programra

Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Idén 8. alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, a legjobb hazai és nemzetközi produkciók seregszemléjét. A fesztivál ünnep, a cirkuszi világ egyedülálló eseménye, és persze verseny a résztvevők számára.

Sok artista karrierje kötődik ehhez a porondhoz, hiszen a világ minden tájáról érkező cirkuszigazgatók és ügynökök folyamatosan új tehetségek után kutatnak. És persze a legnagyobb nyertesei a rendezvénynek a gyerekek, akik a cirkusz legnagyobb rajongói még ma is.

—-Könyv, CD—-

Könyv: Richard Dawkins – A legnagyobb mutatvány

Menjek vagy maradjak – Cseh Tamás-est vagy Casanova 2

A világhírű brit tudós szerint az új kötetének címében megjelölt legnagyobb mutatvány maga az élet, annak sokszínűsége, nagyszerűsége. Az evolúció: tény – kiáltja világgá Dawkins. Ha azt gondolnánk,hogy „na jó, és akkor mi van, ezt eddig is tudtuk”, gondoljunk az egyre erősebb hangokra, amelyek áltudományos magyarázatokkal megkérdőjelezik a Darwini elméletet. Az amerikaiak 40 százaléka például úgy gondolja, hogy szó szerint kell érteni az Ószövetség ide vágó sorait, és konkrétan 10 ezer évvel ezelőtt, hat nap alatt teremtette a világot az Úr. Dawkins egy nyomozó szemével vizsgálja a természetes kiválasztás számos példáját, és tárja fel előttünk az evolúció folyamatának részleteit. Merészen – gyakran ironikusan – száll szembe a tudománytalan állításokkal, és miközben sorra veszi őket, szórakoztató bepillantást nyújt a természet világába és annak helyes értelmezésébe.

CD: Esti Kornél – Egytől egyig

Menjek vagy maradjak – Cseh Tamás-est vagy Casanova 2

Ha a hiteles magyar rockzenekarokat számba vesszük, akkor sajnos a Kispál, a Quimby és a Tankcsapda megszámlálása után hosszan nézzük magunk előtt a három kinyújtott ujjunkat, majd le is engedhetjük a kezünket. Az új generációban, mint a 30Y vagy a Kaukázus egyelőre nincs elég kraft, hogy lezúzza a nagy öregeket. Az Esti Kornél pedig melléjük zárkózhat fel. Eléggé egységes a zenei világuk a régi szomorkás pearl james, nirvanás grunge-tól (hazai továbbfejlesztője a Kispál) és a sanzonos undergroundig (hazai továbbfejlesztője a Quimby) terjed. A szövegről nagyjából ugyanennek a két zenekarnak, illetve szövegíróinak a hatását lehetne megemlíteni (bezárt égbolt, angyal, hintaló, stb).

Persze ahogyan Dosztojevszkij mondta, mindannyian Gogol köpönyegéből bújtunk ki. A magyar underground rocknak is megvannak ezek a hazai „köpenyegei”. Ha mindettől a spanyolviaszozástól eltekintünk, akkor marad egy nagyon fiatal zenekar, amely megfelelően energikusan zúz, és amely énekesének lehetne ennek megfelelően egy kicsit erőteljesebb a hangja. A kérdés mindig az azonban, hogy milyen dalokat, számokat sikerül összehozniuk? Már-már egészen fejben ragadó dal a Megrántom a zsinórt, és egészen érdekes a mondókát idéző Eget verő. Nem túl maradandó a végeredmény, de majd kiforrja magát.

—-Tévéajánló—-

péntek, január 22.
m2, 21:55

Bűnügyi regény

Menjek vagy maradjak – Cseh Tamás-est vagy Casanova 2

A “Libanoniként” ismert bűnöző nagy álma, hogy legyőzze Róma alvilágát. E példanélküli terve kivitelezése érdekében létrehoz egy kegyetlen és nagyon jól szervezett bandát. A társaság terjeszkedése és vezetőinek változása több mint 25 éven át tart, az 1970-es évektől egészen a ’90-es évekig és elkerülhetetlenül összefonódik a modern Olaszország történelmével – a terrorizmussal, emberrablásokkal és a legmagasabb kormánykörökig gyűrűző korrupcióval. Mindezen évek alatt Scialoia rendőrhadnagy szorosan a banda nyomába szegül, hogy az igazságszolgáltatás kezére adja őket, de emellett meg akarja nyerni Dandy barátnője, Patrizia szívét is.

szombat, január 23.
m1, 23.10

Casanova

Menjek vagy maradjak – Cseh Tamás-est vagy Casanova 2

Pont 90 éves lenne a film talán legnagyobb mestere, Federico Fellini, nyilván ezért tűzték műsorra az 1976-ban készült filmjét. Ezt a sokszor és sokféle értelmezésben feldolgozott témát Fellini a hetvenes évekre utalóan főleg egy aspektusára élezte ki: Casanova, aki kora művelt, önálló szellemiségű alakja volt, éppen ebben a minőségében nem kellett senkinek. Szexuális látványosságként, erotikus gerjesztőként kezelték, hiába próbált újra meg újra teljes emberként érvényesülni, ez még a szerelmében sem sikerült. Emlékirataiban nemhiába tekint vissza keserűen erre a sajátosan romlott egyéneket igénylő, bomlott világra, ahol még egy gép is szeretetreméltóbb az embereknél.

vasárnap, január 24.
m1, 21:00

Férfibecsület

Menjek vagy maradjak – Cseh Tamás-est vagy Casanova 2

A többek között Robert De Niro, Cuba Gooding Jr., Charlize Theron nevével fémjelzett George Tillman Jr.-film egy hírhedt kiképzőközpontban, Bayonne-ban játszódik. Ide kerül sorkatonaként a fekete bőrű Carl Brashear. Kiképzőtisztje, Billy Sunday az egyik legkeményebb katonának számít a seregben. Déli származása révén gyűlöli a négereket. A fekete búvár azonban a hihetetlen akaraterejével és ügyességével lassan kivívja az elismerését. Carl bevetés közben elveszíti az egyik lábát. Ennek ellenére azért küzd, hogy ne szereljék le. Billy kiáll mellette, magára vonva ezáltal sok bajtársa és felettese gyanúját és ellenszenvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik