Élet-Stílus

Hitler mintatábora a Páva utcában

Különleges gyermekopera előadást nézhetnek meg az érdeklődők a Holokauszt Emlékközpontban. A Brundibárt 1944-ben gyerekek adták elő több mint ötvenszer a terezíni gettó-láger falai között. A szereplők gyakran cserélődtek, ugyanis sokukat elvitték Auschwitzba.

A cseh-zsidó származású Hans Krása és a híres karikaturista és dramaturg Adolf Hoffmeister gyermekoperája, a Brundibár egy sajátos történelmi jelentőségű helyszínen aratta legnagyobb sikereit 1943 és 1944 között: Terezínben. Az ötezer lelket számláló kisváros a II. világháború idején zsidó gyűjtőtáborként funkcionált, ahová mintegy nyolcvanezer főt szállítottak. Terezín kivételezett hely volt: Hitler kulturális mintagettója, ahol az áldozatoknak lehetőségük nyílt a kulturális élet különböző formái révén megőrizni emberi méltóságukat a fogság ellenére. A táborban iskolák, üzletek, könyvtárak, színházak, gyermekotthonok működtek, a nácik így akarták meggyőzni többek között a Nemzetközi Vöröskeresztet, hogy a zsidók tömeges legyilkolásáról szóló történetek nem igazak.

A Brudibárt a terezíni koncentrációs táborban fogva tartott gyerekekkel óriási sikerrel játszották, mintegy 55 (!) alkalommal, s mivel rendszeresen szállítottak innen foglyokat – köztük gyerekeket is – Auschwitzba, az előadók folyton cserélődtek, kivéve a címszereplőt, a gonosz verklist, aki az elbeszélések szerint annyira szenzációsan alakította szerepét, hogy minden előadáson megríkatta a közönséget, és a negatív szereplőt majdhogynem szimpatikus figurává változtatta.

Az egyik Brundibár-előadás Terezínben

Az egyik Brundibár-előadás Terezínben

Brundibár egy száz évvel ezelőtti mesealak: egy gonosz darázs, aki ellopta a szorgos méhektől a mézet. Ám a Brundibár szó ennél több üzenetet rejt, ezt megnevezést használták a régi cseh nyelvben a mogorva, tüskés emberre is. A mese története szerint két kisgyerek tejet vennének beteg édesanyjuknak, de pénz nélkül a Tejesember szóba sem áll velük. Látják, ahogy Brundibár, a gonosz kintornás zenéjére a járókelők pénzt dobálnak a kalapjába; s ezen felbuzdulva a gyerekek is eléneklik kedvenc dalukat, de Brundibár elzavarja a zenélő társaságot. Másnap állatsereglet siet a gyerekek megsegítésére, a Kutya, a Macska és a Veréb összegyűjtik a város gyerekeit. Egy hatalmas kórust alkotnak, így végül a barátság és az összefogás győz, Aninku és Pepicek megvehetik a tejet édesanyjuknak.

A Fischer Iván vezette Fesztiválzenekar, Novák Eszter rendezésével a Budapesti Énekes Iskola, a Magyar Rádió Gyermekkórusának, valamint az Operaház Gyermekkara szólistáinak közreműködésével 2009. szeptember 9-én a Művészetek Palotájában nagy sikerrel mutatta be a felújított előadást. A Holokauszt Emlékközpont múzeumpedagógusai külön erre az alkalomra összeállított programmal várják az idelátogató iskolai osztályokat és tanáraikat december 9-10-11-én 11 órától és 13 óra 30 perctől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik