Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Múzeumok éjszakája vagy Apokalipszis most

A hétvégén igazán érdemes lesz kimozdulni otthonról, hogy kulturális kalandozásokba fogjunk, de ha otthon maradnánk, akkor lesz egy-két jó film a tévében.

Péntek november 13.

A Syma csarnokban lép fel napjaink egyik gitáróriása, Gary Moore. Négy évtizednyi aktív pályafutása, kísérletező, útkereső munkássága és nem utolsósorban hallatlan tehetsége az, ami gitárosok, zenekedvelők generációinak jelenti ma is az útmutatást. A ’60-as évek vége óta alkotó, északír születésű gitáros pályafutása irigylésre méltó. A Skid Row, a Colosseum II és a Thin Lizzy zenekarok jelentették a fontosabb állomásokat a hetvenes évek során, de jelentős listát alkot azon jazz/folk/rock előadók, zenekarok listája is, ahol feltűnt mint vendég. A régi slágerek mellett tavaly megjelent „Bad For You Baby” című lemezének dalai is hallhatóak lesznek. Vendég: Jamie Winchester és a Géniusz.

Menjek vagy maradjak – Múzeumok éjszakája vagy Apokalipszis most 1

A Merlinben pörgető Tom Middleton eredetileg csellista és zongorista Cornwallból, aki Aphex Twin sugallatára 1989-ben átpártol az elektronikus zenéhez (egyből besegít a kultikus ‘Analogue Bubblebath’ EP készítésébe), és onnantól hol ízfokozóként (E621), hol a végtelen Cosmosként tűnik fel. Excentrikus megjelenése: furcsa kalapjai és csúcsos szakálla, mélyűri zenéi mind-mind Tom Middleton különös ismérvei. 1991-ben Jedi Knights-ként készített albuma megannyi sztárproducert, így a Prodigyt, a Chemical Brotherst, a Daft Punkot és a Freestylerst is bevallottan inspirálja.

Az Irie Maffia új lemezét, a What’s my name?!-et hallhatjuk a pénteki koncerten a Gödörben. A pesti buli után egy hónapos hazai lemezbemutató turnét tartanak, ahol érintik Székesfehérvárt, Veszprémet, Miskolcot, Debrecent, Pécset, Sopront és Szombathelyet is. A repprokkreggi munkacímen készült 14 számos anyagon a Maffia csapatának jól ismert sztárénekesei, Sena, Columbo és Busa Pista mellett a közönségkedvenc Mc Kemon, valamint a jamaikai énekes Blessed is közreműködik. A reggaezenekarként elkönyvelt funkos, rockos, hiphoppos csapat ezúttal némi elektronikát is a lemezre csempészett. Az új számok egy részét a közönség már a nyári fesztiválszezon alatt megismerhette. Az új album különlegessége, hogy a rajongók nagy örömére Sena most magyarul is énekel majd.

—- Szombat, november 14.—-

Budapesten 31, vidéken 49 múzeum, kulturális és művelődési intézmény csatlakozott az idén első alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Éjszakájához. Ezen a hagyományteremtő fesztiválon hangulatos, színes és ízes programokat kínálnak az intézmények, zenével, tánccal, színházzal telnek meg a múzeumok, de a Márton-naphoz közel nem maradhat ki a libaevés és újborkóstolás sem – mutatott rá Schneider Márta. A Múzeumok Őszi Éjszakáján a felnőtt jegyek 1300 forintba, a gyerekeké 600 forintba kerül, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A budapesti rendezvényen karszalaggal vehetnek részt az érdeklődők este 18 és 24 óra között. A karszalagos látogatók ingyen vehetik igénybe a 18 órától közlekedő Múzeumbuszokat, amelyek 3 útvonalon járnak, valamint 16 órától hajnali háromig a BKV valamennyi menetrend szerinti járatát.

Igazi metálretro-hangulatot szállít a Diesel Club, ahol is szombaton a W.A.S.P. amerikai heavy metal zenekar lép fel. A zenekar, 1982-ben jött létre, alapítója Blackie Lawless. A zenekarnak van kapcsolata a Mötley Crüe-vel, a Ratt-tal, és a Quiet Riot-tal A bandát, a glam metal és a sokk-rock műfajokba sorolják, megjelenési, és színpadi előadásaik stílusa miatt. Bemutatkozó albumuk 1984-ben jelent meg. Legnépszerűbb számai a “Wild Child”, “I Wanna Be Somebody”, “Love Machine”, “Sleeping (in the fire)”, vagy a “Forever Free”. Az együttes saját bevallása szerint a nevük a „We Are So Perfect” (magyarul: “Mi nagyon tökéletesek vagyunk”) mondat szavainak kezdőbetűiből összeállított mozaikszó. Egyesek szerint a “We Are So Powerful”, “We Are Satanist People” nevű mondatokból lett összeállítva, más vélemények szerint pedig a White Anglo-Saxon Protestant kifejezés rövidítése. Idén októberben még új lemezük is megjelent Babylon címmel. Mindenki előkaphatja a régi jó szegecses PVC-dzsekit, és a fehér magas szárú pumát és jöhet a fejrázás.

A Millenárisban a Friend ’n Fellow formáció egy valóban ideális páros, ahogyan a nevében, úgy a zenéjében is. Constanze Friend énekesnő meleg hangú, kifejező éneke, valamint Thomas Fellow virtuóz, gazdag, erőteljes és érzékeny gitárjátéka egy a szó legszorosabb értelmében vett örömzenélés. A német duó a soul, a pop, a jazz és a rock elemeit ötvözi kivételes minőségű szórakoztató zenévé, amelyről a hazánkban már többször járt, nagy sikert aratott Tuck and Patty páros juthat az eszünkbe. Felléptek többek között New Yorkban az egykori World Trade Centerben, Pekingben a China Millenium Parkban, Párizsban az Elysee Montmartre-on, de játszottak a pop, a soul és a jazz olyan nagyságaival is, mint Ray Charles, Al Jarreau vagy a Simply Red.

—-Vasárnap, november 15.—-

A Művészetek Palotájában fellépő Tommy Emmanuel az ausztráliai Muswellbrookban született 1955-ben. Négyéves volt, amikor játszani kezdett, és két év múlva már a családi zenekar „professzionális” tagja lett, s ott muzsikált édesapja 1966-ban bekövetkezett haláláig. Első szólóalbuma, a From Out of Nowhere 1979-ben jelent meg. Ezt napjainkig tizenöt korong követte, olyan legendák közreműködésével, mint Les Paul, Eric Clapton, Tina Turner, Stevie Wonder, illetve Chet Atkins, akivel 1996-ban a Grammy-díjra jelölt The Day the Finger Pickers Took over the World című lemez anyagát készítette. Legújabb CD-je, a 2006-ban megjelent The Mystery ugyancsak Grammy-jelölést kapott a legjobb instrumentális countryfelvétel kategóriában. A tízujjas gitártechnika mestere – a country, a blues és a dzsessz különleges metszetét alkotva – akár egyedül, akár kísérőkkel játszik, mindenképpen elkápráztatja hallgatóit. Ha pedig ehhez még a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem páratlan akusztikáját is hozzáadjuk, akkor az a legkevesebb, hogy ritka szenzációra számítunk.

A hétvége talán legnagyobb durranásának a The Levellers fellépése ígérkezik az A38 hajón. Az együttes a nyolcvanas évek végén, a Thacher-uralom csúcsán robbant be a köztudatba a folk-punk hullám vezető együtteseként, amely a korszellemet telibe találva egy egész nemzedék identitását és véleményét képviselte a hatalommal szemben, amely nem tűrte a másként gondolkodókat. Hatalmas sikerük kulcsa a szókimondó szövegekben rejlik, amely boldog, erőteljes, sodró zenével párosul, és a Levellers zenéje és szövegei ma aktuálisabbak, mint valaha. A nagy név mellett lép fel a Soonic Boom Six is, amely hazájában már többezres tömegeket képes megmozgatni. A punkgyökereket hiphop, reggae, ska és elektronikus elemekkel keverik, és az egyedi hangzást az énekes lány, Laila énekhangja tovább fokozza. Minden adott tehát, hogy ismét megmozduljon a hajó.

—-Mozi, kiállítás—-

Moziajánló az Exit24-től:

Don Quijote szamarancsa – Donkey Xote

Cervantes regényének
sokadik feldolgozása, kicsit másképpen, mint korábban láthattuk.
Ezúttal a gyerekek igényeire igazították a történetet. A kicsikkel
érdemes megnézetni, hogy kedvet kapjanak a mű későbbi elolvasásához. De
azért még mindig Terry Gilliam változatát várjuk, ami csak elkészül
egyszer.

2012

Roland Emmerich ismét elpusztítja az egész világot, és ahogy korábbi alkotásaiban, ebben is vannak olyan szerencsések, akik mindent túlélnek. Újabb “egyszernézős film” a vizuális effektek kedvelőinek a német direktortól.

A próféta – Un prophète

Igazi kemény és megrázó börtönfilm a francia elítéltek világáról. Brutálisan realisztikus, és emellett még a története is kiválóan szőtt. Nem véletlen, hogy idén megkapta Cannesban a nagydíjat.

Tiszta napfény – Sunshine Cleaning

Kicsit sokáig tartott, mire elért hozzánk is eme remekmű, de megérte várni. Amy Adams és Emily Blunt kiváló szórakozást nyújtanak mindenkinek a bűnügyi helyszíneken takarító nővérpáros történetében. Egyszerre vicces és szomorú. Egyértelműen a hét nyertese.

Kiállítás

CSI: A helyszínelők

A Millánárison szombattól megelvenedik a CSI: A helyszínelők sorozat. A világ jelenleg legsikeresebb sorozatára épülő interaktív kiállítás valamennyi érzékszerve ható élményt nyújt a bűnügyi helyszínelés világában.

Menjek vagy maradjak – Múzeumok éjszakája vagy Apokalipszis most 1

Úgy alkották meg, hogy a nagyközönséget megismertesse a törvényszéki nyomozás folyamatával, eljárásaival, technológiáival. A kiállításon a látogatók egy “valódi” tetthelyen helyszínelhetnek, videofelvételek segítségével együttműködhetnek a népszerű tévésorozatban szereplő kedvenc karaktereikkel, valamint igazi törvényszéki szakértőkkel. A kiállításon a sorozat szereplőivel korábban nem látott kisfilmeken találkozhatnak a CSI-rajongók.

—-Tévé—-

Péntek, november 13.
21:55
m2
Kubrick menet

Menjek vagy maradjak – Múzeumok éjszakája vagy Apokalipszis most 3

Alan Conway (John Malkovich) vadidegenként könnyedén és gátlástalanul adhatja ki magát minden idők egyik legnagyobb rendezőjének, Stanley Kubricknak. Az emberek pedig hiszékenyek, különösen, ha egy élő (?) legendával találkozhatnak, és Conway pofátlanul ki is használja őket; gond nélkül húz le mindenkit kisebb összegekre, de a nagyszabású csalásoktól sem riad vissza. Ebben az sem gátolja, hogy sem a rendezőről, sem filmjeiről halvány fogalma sincs. Szerencséjére másoknak se túl sok.

Szombat (november 14.
21:45
TV2
Banditák

Menjek vagy maradjak – Múzeumok éjszakája vagy Apokalipszis most 3

Az ellenállhatatlan Joe (Bruce Willis) és hipochonder partnere, Terry (Billy Bob Thornton) a vidék leghíresebb bűnözői, az “Altató banditák”, akiket imád a lakosság. A trükkjük: éjszakára túszul ejtik a bank igazgatóját és családját, együtt megvacsoráznak, majd reggel bekísérik a túszt a munkahelyére, és kirabolják a széfet, mielőtt a bank kinyitna. Ám amikor egy baleset során megismerkednek a gyönyörű Kate Wheelerrel (Cate Blanchett) a csodálatos terv már nem működik.

Vasárnap, november 15.
21:00
m2
Apokalipszis most – rendezői változat

Menjek vagy maradjak – Múzeumok éjszakája vagy Apokalipszis most 3

A vietnami háború Willard kapitány (Martin Sheen) a saigoni CIA-tól azt a különleges megbízatást kapja, hogy egy nyilvánvalóan megőrült ezredest (Marlon Brando) likvidáljon. Látnia kell, mint válik a vietnami háború szándékos vagy félelem szülte gyilkolássá. Feladata könnyen az életébe kerülhet. Az ellenséges területeken keresztül el kell jutnia a kambodzsai határhoz, ahol már hosszú ideje él a hegyekben egy “zöldsapkás” ezredes, Kurtz, aki az őt istenként tisztelő bennszülöttekből magánhadsereget szervezett, s esztelen vérengzésekkel tölti napjait. Willard útja felfelé a folyón, a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít. Küldetése: “megsemmisítés bármire való tekintet nélkül”. A mozikban korábban vetített 145 perces verzióhoz képest 53 perccel hosszabb rendezői változat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik