Élet-Stílus

Kockázatos bedőlt ingatlant venni

admin
admin

2009. 11. 04. 07:30

A bankok, pénzintézetek által kiadott listákon szereplő bedőlt ingatlanokat kockázatos megvásárolni. Hiába kínálják áron alul a lakásokat, telkeket, nem nagyon akad rájuk vevő.

A „legjobb vételek” még a lista kiadása előtt elkelnek, a nagyközönség részére kiadott listákra már csak azok az ingatlanok kerülnek fel, amelyeket a bankok nem tudnak belső hálózatukon, befektetői kapcsolatrendszerükön keresztül értékesíteni – állítja az Alku-Novum.

Az adós sokszor nem is tudja, hogy már értékesítés alatt van az ingatlana. A leendő vevő többnyire nem tekintheti meg az ingatlant, csak egy értékbecslést kap. Az ár pedig nem a jelenlegi viszonyokat tükrözi, hanem az ingatlanhitel felvételekor aktuális árra alapoz. Vagyis válság előtti árra. Ha a limitárat a jelenlegi piaci értékhez viszonyítjuk, úgy alig 10%-os megtakarítás jön ki.


Jogi kockázatok

Adásvételi szerződést csak akkor lehet kötni a bedőlt lakásokra, ha az adós együttműködik a bankkal, és cserébe a bank megadja hozzájárulását az elidegenítéshez. Mivel az adósok a végsőkig próbálják megtartani lakásukat, ez az együttműködés nagyon ritkán (20 százalék) jön létre.

Ha nincs kooperáció, akkor csak követelést lehet vásárolni, ami további jogi procedúrákat jelent. A vevőnek bizonytalanság, az adósnak átmeneti biztonság, hogy októbertől nem lehet kilakoltatni az időjárási körülmények miatt, egészen tavaszig.

Sokszor 100 ezres nagyságrendű közüzemi és közös költség tartozás is fennáll, végrehajtási jog van az ingatlanon, ezeket szintén rendezni kell valahogyan, a vételár ezt nem minden esetben fedezi még a banki tartozás mellett.

A kockázatok miatt tehát nincs számottevő nyereség a bedőlt ingatlanok vásárlásán, sokkal jobban megéri tiszta jogi konstrukcióban vásárolni – összegzett az Alku-Novum.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.