Élet-Stílus

Elhunyt Reimholz Péter

Életének 68. évében súlyos betegség után elhunyt Reimholz Péter Kossuth- és kétszeres Ybl-díjas építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektorhelyettese.

A magyar építészet meghatározó alakját október 9-én érte a halál.

Reimholz Péter 1942. június 3-án született Budapesten. Diplomáját a Magyar Iparművészeti Főiskolán szerezte 1967-ben, ettől az esztendőtől kezdve az Iparterv, majd a Magasépítő Tervező Vállalat építésze, később igazgatója. 1972-ben végezte el a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) mesteriskoláját.

Tanított a Műegyetem építészkarán, az Iparművészeti Mesterképző Intézet műteremvezetője, 1992-től egyetemi tanára, a MÉSZ Mesteriskola mestere, ipari formatervezési nívódíjas volt. Több mint harminc évig oktatott az Iparművészeti Egyetemen (ma MOME), ahol 1999-től a rektorhelyettesi tisztséget is ellátta.

1975-ben a budapesti Domus Áruház tervezéséért, 1994-ben életművéért tüntették ki Ybl-díjjal, 2000-ben Kossuth-díjjal ismerték el magas színvonalú, iskolateremtő tervezői és oktatói tevékenységét, míg 1999-ben és 2000-ben Budapest építészeti nívódíját nyerte el.

A fővárosban a Róbert Károly körúton álló Domus Áruház mellett az Iparművészeti Főiskola kollégiumát, a Várban a Hapimag-apartmanházat, a Siemens irodaházát, a Collegium Budapest Raoul Wallenberg-vendégházát és a budai várlejtő több épületét, Székesfehérvárott a Videoton üzemi épületeit és az öreghegyi lakótelepet tervezte. Az ő nevéhez fűződik a nézsai faluközpont, a balassagyarmati gimnázium, a miskolci Providencia-irodaház. Épületei a hazai téglaépítészet kimagasló példái, visszafogott tömegformálásuk, érzékeny anyaghasználatuk a történeti környezetbe illesztett modern architektúra iskolapéldáivá avatta őket.

“A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen folytatott több évtizedes tanári pályája során építészgenerációk tekintették iránymutató mesterüknek. Az egyetem meghatározó személyisége, akinek világlátása és gondolatai mély nyomot hagynak az intézmény életén és jövőképén” – búcsúzik a rektorhelyettestől a MOME közleménye. Reimholz Pétert az egyetem saját halottjának tekinti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik