Szilvás gombóc
Már a Padlásban is megénekelték, hogy milyen csodálatos is egy aranyszínű morzsában, porcukor sipka alatt megbújó szilvás gombóc. Bizony, amikor a piacot lila halmokban elborítja a szilva, akkor engedni kell a csábításnak, és a szezon alatt legalább egyszer csinálni kell egy jó kis gombócot.
Hozzávalók
1 kg krumpli
20 dkg finomliszt
1 egész tojás
csipet só
1 diónyi zsír
A krumplit meghámozom, felkockázom, megfőzöm. Amíg fő a krumpli, addig óvatosan kimagozom a szilvát, kikeverem a fahéjat a cukorral.
Ha kész a krumpli, akkor lecsöpögtetem, majd krumplinyomóval alaposan összetöröm. Amikor már majdnem kihűlt, akkor hozzáadom a többi alkotóelemet és lágy, de rugalmas tésztává gyúrom. Négy részre bontom masszát és egy alaposan lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom, majd kb. 8-10 centis négyzetekre vágom.
Közben egy mélyebb serpenyőben, kis olajon zsemlemorzsát pirítok, valamint egy lábasban vizet forralok, amibe egy kis sót hintek.
A tésztakockák közepébe belefektetem a fahéjas cukorral töltött szilvát, majd jól bebugyolálom, lehetőleg légmentesen. Ha forr a víz, beleeresztem a gombócokat. Néhány percig főzöm, majd leszűröm és a morzsába forgatom őket.
Ha már nagyon elegem van a szilvázásból, egyszerűen nudlira váltok, és az asztalra kikészítem a házi baracklekvárt is.