Élet-Stílus

Divat-Oscart kapott Michelle Obama

A Dior-ház szerint Mrs. Obama a leggyorsabban, kevesebb mint kétszáz nap alatt vált a divat meghatározó személyévé, friss, előremutató és eredeti öltözködési stílusával. A nemzetközi sajtó az Obama család színrelépése óta kihegyezve figyeli és elemzi a first lady ruhákhoz és azok tervezőihez fűződő kapcsolatát.

A divatvilág „Oscar-díjának” tartja a szakma az Amerikai Divattervezők Tanácsának éves díjátadó ünnepségét. Az először 1962-ben megrendezett ünnepség mára hagyománnyá vált, június 15-én este pedig a New York-i Lincoln Center adott otthont a ceremóniának. A rendezvény Igazgató Tanácsa Michelle Obamát tüntette ki, akinek a szakma ezzel a kiemelkedő elismeréssel szerette volna megköszönni a divatvilág támogatását.

„A divat first lady-je”

Diane von Furstenberg divattervező, a rendezvény igazgatója a „divat first lady-je” névvel illette Mrs. Obamát, aki egyéb elfoglaltsága miatt Washingtonból küldött videoüzenetben köszönte meg a kitüntetést. Mrs. Obama jelenléte szinte érezhető volt a teremben beszéde során, sportosan elegáns, hófehér ing és dupla gyöngysoros összeállításában ünnepelte a jelen alkotóit és a jövő felfedezettjeit a férfiak és nők nevében.

”Az amerikai tervezők lelkesedése és szakmai tudása oly sokat jelent hazánk kultúrájának és gazdaságának” – dícsérte az elnök felesége a tervezőket. Michelle Obama, aki a fiatal, sokszor külföldi tehetségek felfedezéséről is ismert, a recesszió időszakában új lendületet hozott az iparág fejlődésébe, felismerve a tényt, hogy ezekben az anyagilag szűkösebb időkben is szükség van a „jövő csillagainak” elismerésére, bárhonnét is származzon.

Kiváló példával szolgál Ralph Lauren, aki az ebben az évben először kiosztott „Popular Vote Award” – azaz a legközkedveltebb tervező díját – nyerte el a L’Oreal támogatásában megrendezett internetes szavazáson.

Michelle, a divat

Michelle, a divat “nagykövete” KÉPGALÉRIA!

A bronxi nyakkendőárus

Talán még hazájában is kevesen ismerik Ralph Lauren kalandos életútját Bronxtól egészen a 2.8 billió dolláros vagyonig, mellyel a Forbes magazin 2009-ben a világ 224. leggazdagabb emberének tartja a világon.

Amerikaiak milliói viselik naponta az általa készített színes, lovaspólós figurával jelzett pamutpólóit, mégsem gondolnák, hogy Ralph Lauren nyakkendők eladásával alapozta meg karrierjét az iskolai évek alatt. A nyakkendőüzlet billiódolláros üzletté nőtte ki magát, 1997-ben a Polo Ralph Lauren céget hivatalosan is jegyezték a New York-i tőzsdén.

A 2009-es év meglepetése

Az év női divattervezőjének a Rodarte márkanév 26 és 24 éves testvérpárosát választotta a több mint 300 főből álló szakmai zsűri. Kate és Laura Mulleavy a kalifornai Berkeley egyetemen diplomáztak, szakmai előképzettség nélkül, csupán megérzéseikre, az 1930-as évek Amerikájának hangulatát idézve robbantak be az azóta már elhíresült, selyemruhát pávatollal ékesített estélyi ruhájukkal.

A Rodarte elnevezés hűen tükrözi a két lány hazája és családja iránti kötődését. Kate és Laura nagyapját hívták Rodarte-nak, aki mexikói szénbányászként a mexikói felkelés során vándorolt Amerikába. A legdrágább alapanyagok használata mellett a természet színei, a díszítésben a hagyományok tisztelete köszön vissza kreációikban.

A várva várt Swarovski-különdíj, melyre Mrs. Obama „kedvencei” pályáztak a legnagyobb eséllyel, Alexander Wanghoz, az ugyancsak fiatal tervezőhöz került. Jason Wu és Thakoon Panichgul üres kézzel távoztak, ám joggal remélhetik, hogy Obama asszony továbbra is hű megrendelőjük marad.

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik