Élet-Stílus

Megszűnik a Bem mozi

Pályázatot írtak ki a Bem mozi ingatlanának megvételére, így megszűnhet a még letétező két Budai művész mozi egyike, melyhez generációknak fűződnek emlékei.

1908-ban, Helios mozgó néven nyílt, 1934-ben már Admirál,1939-től Adria filmszínház, államosítás után Bem lett a neve. Tulajdonosa a Budapest Film (s rajta keresztül a Fővárosi Önkormányzat). 1999-től a Kántor László vezette Budapest Filmstúdió, majd, szintén a Kántor László nevéhez fűződő Új Budapest Filmstúdió Kft. üzemeltette és az art mozi hálózat tagjaként igazi art mozivá varázsolta – art kocsmával kiegészítve, és az Europa Cinemas hálózatba léptette. Idén 10 éve.

2009. június 6-án a fenntartó nyílt pályázatot írt ki a Bem mozi ingatlanának megvételére. A pályázat különlegessége, hogy nem tartalmaz kizárólagosságot a moziként való továbbüzemeltetésre, így megszűnhet a még letétező két Budai művész mozi egyike, melyhez generációknak fűződnek emlékei.

Túlélő a plázák között

Amint a mozi látogatottsága relevánsan bizonyította a plázák világában van még igény ilyen jellegű kult helyekre. A 10 év alatt több, mint 200 000 néző járt a Bem moziban ahol a rendszeres art filmvetítés mellett filmklubok, fesztiválok színesítették a programot.

Néhány példa: ausztrál filmhét, svéd gyerekfilm nap, indiai filmhét, magyar filmek angol felirattal, visegrádi országokban készült filmek, Erdélyben készült magyar filmek, és legutoljára bosnyák díjnyertes filmek. Fesztiválok, a teljesség igénye nélkül: Borzongás éjszakája, Európai Rövidfilmek éjszakája, Független filmek fesztiválja, de helyt kapott a Bemben a Filmszemle programja és Táncfilm fesztivál is. És persze a filmklubok, ahol gyakran a „csilláron is lógtak”, mint a Bem fél10, Political Capital, Tűsarok. A mozi kávézójában számos zenekar koncertezett. Zagar-tól a Csókolomig hosszú a lista.

Kulturális központ volt

A kávéházban havi rendszerességgel könyv- illetve folyóirat bemutatók zajlottak. Itt működött, többek között a Korunk Budai Porta. Rendezvényeik vendégei voltak például Fejtő Ferenc, Poszler György, Romsics Ignác, és még sorolhatnánk. És mindezt megkoronázza a kávézó előterében tartott neves művészek műveiből tartott kiállítás: Tettamanti Béla, Bencsik Sándor, Paulovics László, Konkoly-Thege György.

A Bem mozi olyan hely lett, ahol mindenki talált magának kulturált szórakozást, az egyetemistáktól a biciklis futárokon át a banki alkalmazottakig, a nyugdíjasoktól a mentő tisztekig. Az ide látogatók a szomszéd asztalnál láthatták ülni Sándor Pált, vagy Sára Sándort, Török Ferencet vagy Pálfi Györgyöt, Garas Dezsőt vagy Nagy Ervint.

Az utolsó hét programját is ennek szellemében állították össze. Nagyrészt a Budapest Filmstúdió filmjeiből (pl.: Szegénylegények, Megáll az idő) de lesznek az Új Budapest Filmstúdió filmjei (Dallas Pashamende) is és olyan rendezőktől is vetítünk, akiknek filmjei nem ez előbbi két stúdióban készült, de támogatják a Bem mozi ügyét.

Akinek emlékei fűződnek a helyhez és fontosnak tartja, hogy fennmaradjon, aláírásával támogathatja a mozi fennmaradását a bem@ujbudapestfilmstudio.hu címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik