Élet-Stílus

Intelligens kamerák a cégeknél

Immár nemcsak rendszámok azonosítására vagy bűnözők kiszűrésére, de az alkalmazottak munkájának ellenőrzésére is használják az okos kamerákat - írja a Figyelő legújabb száma.

George Orwell 1984 című klasszikus regényének állandóan, még álmában is megfigyelés alatt tartott főhőséhez hasonló érzései lehetnek manapság számos alkalmazottnak. Amennyiben a vevőszolgálatos nem mosolygott elég szélesen a „kedves ügyfélre”, a sorok közt járkáló, mindent látó főnöke évtizedekkel ezelőtt is kirúghatta. A japán Omron Corporation által frissen kifejlesztett intelligens kamera azonban jóval intenzívebben dolgozik, mint egy éber főnök: minden pillanatban figyel. Az ügyintéző immár nem reménykedhet abban, hogy senki sem látta, amikor egy pillanatra lefelé görbült a szája. Az okos szerkezet azonnal felismeri a mimika változását, s jelzést küld a kamerák képét felügyelő személyzetnek. Japánban ugyanis az európainál jóval kevésbé veszik szigorúan a személyiségi jogok effajta sérelmét.

Mosolyfelismerő

Aki rendelkezik otthoni internetkapcsolattal számítógéppel és webkamerával, két perc alatt letölthet olyan programot a világhálóról, amelynek segítségével bárhonnan, ahol netezni tud, valós időben ellenőrizheti otthonának épségét. Vagy például azt, hogy a nagyi nem esett-e el, a kiskamasz rendben írja-e a leckéjét otthon, vagy a házi kedvenc nem randalírozik-e a lakásban. Az ilyen házilag barkácsolt rendszerek is képesek arra, hogy a megfigyelt területen tapasztalt bármilyen mozgást jelezzék a „gazdinak”. Sokkal fejlettebb társaik viszont nem egyszerűen regisztrálják és jelzik a mozgás tényét, hanem szoftverekkel elemzik is azt. A tartalomelemzésen (video content analysis) alapuló rendszerek már nem csupán szemek, de kvázi agyak is, amelyeket úgy programoznak, hogy értelmezzék is az általuk mutatott képet. Nem kell a hétköznapi használattól nagyon távol eső dologra gondolni: manapság már sok digitális fényképezőgép képes az exponáló gomb lenyomása előtt az arcok, sőt, a mosolyok felismerésére is a szebb képek érdekében.

A technika fejlődésével egyre több területen nyílik mód arra, hogy az emberi megfigyelő szerepét a mesterséges intelligencia vegye át. Az ilyen rendszerek beállítása hosszú folyamat, s – mint Princz Adorján, az okos kamerákat gyártó Intellio Kft. fejlesztésekért felelős ügyvezetője hangsúlyozza – minden profi alkalmazásnál egyedileg kell elvégezni. Például ki kell szűrni a szél fútta bokrok és fák mozgását a képen, és még ezernyi hasonló zavaró tényezőt. Az Intellio kameráiba, a gyorsaság érdekében be is építik a képeket másodpercenként többször elemző hardvert és szoftvert, emellett a rendszernek van öntanuló funkciója is.

Intelligens kamerák a cégeknél 1

Terrorelhárítás

A tapasztalatok szerint 20 perc feszült figyelmet követően már 90 százalék annak valószínűsége, hogy egy biztonsági őr az általa ellenőrzött kamerák valamelyikén nem vesz észre valami fontos eseményt. A képi tartalomelemzésre alkalmas kamerák figyelme viszont lankadatlan. Ilyen okos szerkezetek figyelik például a legtöbb autópályán a rendszámtáblánkat, ellenőrizve, megvásároltuk-e az úthasználati jogot. Az Intellio tovább is megy: az M0-ás körgyűrű új szakaszán olyan rendszert építettek ki, amely a forgalom rendellenességeit is képes figyelni. Riasztást küld például, ha valaki a kijáratot elvétve veszélyes tolatásba kezd.

A vezetéshez kapcsolódóan vannak egyéb kísérletek is. Fejlesztés alatt áll a sofőrt az anyósülésről instruáló „robot mitfahrer”, vagy az autók eredetiségét vizsgáló rendőrsegéd is. Akad kísérlet, amelyben a feltételezett terroristákat autójuk gyanús mozgása alapján próbálja kiszűrni a kamerákkal összeházasított mesterséges intelligencia.
A lazsálni próbáló gyorséttermi dolgozókat csípi fülön HyperActive Bob, azonnal jelezve, ha valaki túl sokáig van a mosdóban, vagy netalán lassan rakja a húspogácsát a szendvicsbe. Ehhez hasonló a futószalag mellett dolgozó munkások megfigyelésére létrehozott szerkezet is, amely ügyel az alkatrészek megfelelő összeszerelésére, a folyamat sebességére, megtalálva a „gyenge láncszemeket” a dolgozók között. Az Ipsotek nevű gyártó okos kamerái pedig egyebek közt a kaszinótulajdonosokat segítik abban, hogy az osztók kellően jól dolgoznak-e, vagy a rulett kerekét nem túl gyorsan, de nem is túl lassan pörgetik-e meg a krupiék.

Hibás riasztások

Rossz hír a Nagy Testvérnek, hogy a technika még nem tökéletes. John Honovich, az Ipvideomarket.info – a biztonsági kamerákkal foglalkozó szakportálok egyik legjelentősebbikének – alapítója szerint továbbra is magas a hibás riasztások száma. Az ilyen helytelen képértelmezés vezetett ahhoz, hogy egy reptéri biztonsági kamerarendszer folyamatosan elhagyott csomagként értelmezte a magányosan álló üdítő automatákat. Még nem teljesen megoldott a térérzékelés, s esetenként problémát okoz a külső körülmények, például az időjárási viszonyok megváltozása. Addig is, amíg e rendszerek nem válnak százszázalékosan alkalmassá a magánéletünk négy fal közé szorítására, jókat szórakozhatunk azon, hogy a Myheritage.hu-n, vagy a Riya.com-on a képfelismerő szoftver melyik hírességhez tart hasonlónak bennünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik