Élet-Stílus

A sznobok városa Angliában

Egy öregúr leparkolja a Rolls Royce-át a belvárosban, majd nekidőlve beszélget az éppen arra elhaladó ismerőseivel – tipikus életkép a közel 20 ezer fős Knutsfordból, Anglia leggazdagabb városából, ahol a legnagyobb az egy főre eső Rolls Royce-ok és Bentley-k száma.

A Manchestertől 14 km-re fekvő Knutsford felé tartok pár darab apple pie-jal, azaz almás pitével és egy hírmorzsával, miszerint Knutsford a legsznobabb angol város. Míg az előbbi a fizikai éhségemet csillapítja, addig az utóbbi egyre inkább felkelti a kalandozási vágyamat. Milyen lehet egy olyan város, ahol a lakosok Bentley-vel és Roverrel járnak bevásárolni, és ahol egy mókus számít a legnagyobb bűnözőnek? (A vörös bundás rém két éve rettegésben tartotta a város lakosait, többeket megtámadott és megkergetett.)

Sztárlakosok

Először egy magyarországi viszonylatok között exkluzív lakóparknak számító nyugdíjasház, majd egy Rolls Royce-szalon mellett vezet az utam a belváros felé. Közben Bentley-k, BMW motorok, Rolls Royce-ok, és Range Roverek suhannak el mellettem, mintha legalábbis a BNV területén járnék egy luxusautó-kiállításon. Ha ilyen az utca emberének autója, akkor már érthető, hogy 2005-ben miért is Knutsford nyerte el a legdrágább brit város címet az átszámítva 35-640 millió forintos házáraival, megelőzve a közeli Altrinchamet és Alderley Edge-t.

(fotó: Farkas Cintia/FN)

Luxusautók a főutcán – mindennapos látvány

KÉPGALÉRIA! – (fotó: Farkas Cintia/FN)

A Bentley Manchester egyébként tavaly januárban tette át a székhelyét Manchesterből Knutsfordba, így a kisvárosnak jelenleg már Bentley autószalonja is van a Rolls Royce bemutatótermen kívül. Igény pedig van erre, hiszen komoly vevőkört jelentenek a városban vagy a város környékén (Alderley Edge, Prestbury, Wilmslow) élő, jól kereső focisták és exfutballsztárok. Hiszen Knutsford többek között olyan celebekkel büszkélkedhet, mint Sir Bobby Charlton, Andy Van der Meyde, Arjan De Zeeuw, Frank Stapleton és Graeme Souness.

Fagyizó lovak

Épületeit tekintve Knutsford belvárosa nem különbözik a jellegzetes angol városokétól, azaz a vörös téglaburkolatok itt is a viktoriánus kor tipikus építőanyagáról tanúskodnak. Ha végigsétálunk a város főutcáján, a King Streeten, akkor az üzletek árait tekintve a budapesti Andrássy úton, míg a hangulatát tekintve Szentendrén érezhetjük magunkat. Szűk utcák, amelyeken az előbb felsorolt luxusautók próbálnak egymás mellett elférni, pubok, bárok, kávézók és éttermek sokasága. Knutsford pici, de annál hangulatosabb belvárosa nem más, mint egy nagy családi piknikközpont, hiszen elsősorban étkezési és kikapcsolódási szempontból számít népszerűnek. A régi halpiacon lévő tengeri étteremben (Loch Fyne Knutsford) például bárki kiválaszthatja, hogy melyik homárt dobják be neki a forró vízbe. Ha pedig a főutcán végigkocogó lovakat látunk tinilányokkal a nyergükben, ne ijedjünk meg, csupán a fagylaltozó felé tartanak, ahol hatalmas adag fagyival kényeztetik kedvencüket, majd pedig indulnak is vissza a családi birtokra.

(fotó: Farkas Cintia/FN)

Bicikli régiségek a Penny Farthing múzeumban – KÉPGALÉRIA!

(fotó: Farkas Cintia/FN)

A luxusautóin és az éttermein kívül még további kincseket is tartogat Knutsford. Egyrészt ott van a Knutsford Antigues Centre nevű régiségbolt, amelynek már maga az épülete (körülbelül 500 éves) régiség. Itt egy kétszintes lakás szobáit lehet végigjárni, amelynek valamennyi antik berendezése (pl. könyvszekrény kötetei, párnahuzat, dugóhúzó) megvásárolható. Akár 1850-ből származó, vadászjeleneteket ábrázoló festménysorozatra vagy éppen egy bobby-sisakra is bukkanhatunk a régiségek között.

Másrészt a Penny Farthing múzeumot se hagyjuk ki, amely valójában egy bicikli régiségekre szakosodott kávézó. Amíg a megrendelt teára és a vajas kekszre várunk, addig végignézhetjük a plafonról lelógó drótszamárritkaságokat, azaz a velocipédeket. Angliában ugyanis penny-farthingnek nevezték ezeket, mivel az óriási és a kis kerék egy-egy, egymás mellé állított pennyre és fityingre (farthing) hasonlított. Ha pedig mi is szívesen kipróbálnánk, hogy milyen is lehet egy penny-farthing-en ülni, akkor nosza, pattanjunk a belső udvaron kiállított példány nyergébe.

Szarvasles és szarvaspite

Van még olyan kisváros, amelynek a főutcája végén 400 hektáros szarvaspark nyílik? Ez nem más, mint a Tatton Park, Nagy-Britannia egyik leghíresebb történelmi birtoka, amely nemesi kúriát, hatalmas birtokot, farmot, veteményeskertet és szarvasparkot foglal magába. A Tatton Parkot évente több mint 750 ezer látogató keresi fel egyrészt kirándulás és séta céljából, másrészt a színes, látványos programok miatt. Évente ugyanis több mint 100 eseményt szerveznek a Tatton Parkban: hol kutyakiállítás, hol virágkiállítás és -vásár, hol pedig faszobrász-bemutató (a favágók motoros fűrésszel pillanatok alatt szobrokat készítenek fatönkökből) várja az érdeklődőket.

(fotó: Farkas Cintia/FN)

Régi tűzoltóautó és -sisakok a Tatton Parkban – KÉPGALÉRIA!

(fotó: Farkas Cintia/FN)

A Tatton Park birtokegyüttese a Tudor-kortól kezdve 1960-ig az Egerton család tulajdonában volt, azóta pedig a neves műemlék- és természetvédelmi szervezet, a National Trust irányítja a fenntartását. A tavacskákkal (az egyik legalább akkora, mint a tatai tó) tűzdelt szarvasparkot gyalog vagy kerékpáron is bejárhatjuk, és ha szerencsénk van, pihenő szarvasokat, fészküket őrző fácánokat, vadnyulakat vagy birkákat kaphatunk lencsevégre. A kúria egyes épületeiben régi tűzoltóautókat és gépkocsikat nézhetünk meg, míg a park csemegeboltjaiban a birtok terményeiből vásárolhatunk (megkóstolhatjuk a cseresznyeízű sört, a friss vadhúst, a házi készítésű csokit és lekvárt vagy éppen a húsos pitét), a gyerekeket pedig egy hatalmas játszópark várja.

Mindez Knutsford, egy igazi angol kisváros, amelyet azok tesznek különlegessé, akik benne laknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik