Élet-Stílus

Drámai csatában nyertek Iváncsikék

Drámai csatában 28-27-es győzelmet aratott a magyar válogatott a dél-koreai csapat ellen a horvátországi férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjében, és zárásként az ötödik helyért a németekkel játszhat.

A kapuban az előző, svédek elleni meccsen kiválóan teljesítő, a következő szezontól újra a Veszprémet erősítő Fazekas kezdett. Az ujjsérüléssel kezelt Nagy László a találkozó elején fejjel blokkolt egy lövést, ápolni kellett, de maradhatott a pályán.

Addig is helyette a másik átlövő, Ilyés jeleskedett. Eleinte minden magyar gólra jött válasz, aztán a 9. percben Li Dzse Vu révén fordítottak az ázsiaiak. A 15. percben – miután Császár kapufára vágott egy hétméterest – a bizonytalankodó Fazekas helyett a vb után a válogatottól elköszönő Puljezevics állt be, aztán 5-9-nél Hajdu János szövetségi kapitány időt kért.

Két gyors találattal felzárkóztak a magyarok, és 11-10-es koreai vezetésnél már a rivális próbálta meg rendezni sorait. Ezt sikerrel tette, mert a szünetig megint nőtt az előnye (11-14).

Ilyés Ferencék megszenvedtek a győzelemért (Galéria)

Ilyés Ferencék megszenvedtek a győzelemért (Galéria)

A fordulás után nagyobb lett az iram, de a hibák száma nem csökkent jelentősen. Császár és Iváncsik Gergő jóvoltából apadt a különbség, az egyenlítés pedig a 40. percben jött el (17-17).

Ez viszont a riválist tüzelte fel, a magyarok változatlanul kényelmesen labdázgattak, és még átlag 15 kilós súlyelőnyüket sem használták ki. A lélektanilag fontos vezetést azután sikerült átvenni, hogy a kapuban Puljezevics teljesítménye is feljavult.

Az 54. percben jött el ez a pillanat, ugyanakkor nem tartott sokáig – két koreai támadásig. Izgalmasan alakult a végjáték. Császár büntetőből egyenlített, majd Puljezevics védése után ugyanígy már a vezetést jelentő gólt szerezte meg fél perccel a vége előtt. A dél-koreaiak időt kértek, Gált pedig kiállították.

Az utolsó lövés előtti passzt az ellenfél elrontotta, és így nem tudott pontot szerezni. Nagy még betalált – de időn túl.

Nyilatkozat

Hajdu János szövetségi kapitány:
„Kielemeztük a koreaiak játékát, és elmondható: nagyon erősek, gyorsak, minden eddigi ellenfelük megszenvedett velük. Bíztunk benne, hogy elfáradnak, mert 4-5 kulcsjátékos szinte végig a pályán van. Ez a számításunk bejött, s talán a frissességünknek és a cseréknek köszönhetően nyertünk nagy csatában. A minimális célkitűzést teljesítettük, a nyolc között vagyunk, ám szeretnénk még feljebb jutni, szorítunk a svédeknek.”

A másik középdöntős csoportban a lengyel válogatott a hajrában, háromgólos hátrányból felállva verte a norvég csapatot, a dánok pedig a vártnál simábban Németországot, így a Hajdu-csapat az ötödik helyért a világbajnoki címvédővel találkozik csütörtökön 20 órakor Zágrábban.

A magyarok a vb-k történetében ezt megelőzően négyszer végeztek a legjobb hat között: 1986-ban ezüstérmesek voltak, 1997-ben a negyedik, míg 1990-ben és 2003-ban pedig a hatodik helyen zártak. A mostani együttessel szembeni elnökségi elvárás a legjobb nyolc közé jutás volt.

Középdöntő, 3. forduló
I. csoport (Zágráb):
Magyarország-Koreai Köztársaság 28-27 (11-14)
Gól: Császár 8/4, Iváncsik G. 6/2, Iváncsik T. 4, Nagy 4, Ilyés 3, Mocsai 1, Gál 1, Zubai 1, illetve Li Dzs. 7/3, Park Dzs. 6, Dzseong 6, Oh 4, Kim 2, Park Cs. Jo. 1, Jun 1

Svédország-Szlovákia 27-26
Horvátország-Franciaország 22-19

A végeredmény:
1. Horvátország 10 pont
2. Franciaország 8
3. Magyarország 5
4. Svédország 4
5. Szlovákia 3
6. Koreai Köztársaság 0

II. csoport (Zára/Zadar):
Szerbia-Macedónia 32-28
Dánia-Németország 27-25
Lengyelország-Norvégia 31-30

A csoport végeredménye:
1. Dánia 8 pont
2. Lengyelország 6
3. Németország 5 (147-133)
4. Szerbia 5 (153-161)
5. Norvégia 4
6. Macedónia 2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik