Élet-Stílus

Bajusz, kolbász, Zsolnay: magyar kultúra menni Amerika

A fél minisztérium, újságírók, művészek és kevés amerikai érdeklődő előtt nyitotta meg Hiller István a New York-i és washingtoni magyar kulturális évad első rendezvényeit. Tudósítónk szerint az ünnepségen mindenki hálát mondott és elfogyott a gyulai kolbász.

A magyar kulturális diplomácia legnagyobb vállalkozásaként jellemezte a 2009-es magyar kulturális évadot Hiller István pénteken az “elő-megnyitón”, a manhattani Forbes galériában. A 10 hónapos, több mint 100 programot kínáló évad – példátlan állami finanszírozású – csaknem 1,2 milliárd forintos költségvetésével eleddig soha nem látott mértékű magyar kulturális offenzívát ígér. Extrém kísérlet? Extremely Hungary – ahogy a hivatalos helyi elnevezés hirdeti.

Bajusz, kolbász, Zsolnay: magyar kultúra menni Amerika 1

A programot másfél éve, 2007 tavaszán hirdette meg a szaktárca, garantálva a 700 millió forintos állami költségvetést. Ehhez még amerikai szponzorációval közel félmilliárd forintos összeget sikerült kilobbiznia az Orsós László Jakab vezette New York-i Magyar Kulturális Intézetnek. Az esemény fővédnökének is tekintélyes személyeket sikerült megnyerniük: Kati Martont, neves amerikai-magyar írót-újságírót, aki Obama elnök frissen kinevezett afganisztáni és pakisztáni különmegbízottjának, Richard Holbrooke-nak a felesége, valamint a világhírű tőzsdespekulánst, George Sorost. Az más kérdés, hogy a megnyitóra egyikük sem ért rá eljönni…

Tarr Béla, Kurtág György és Zsolnay-porcelánok

Ott volt viszont a fél magyar kultuszminisztérium. Hiller minisztert felesége mellett elkísérte mindhárom szakállamtitkára, és hogy az eseménynek otthon is rangot adjanak, jött a magyar média is. Eddig sosem látott létszámban: több napi- és hetilap munkatársa, a rádiók és a legnézettebb kereskedelemi televíziók mellett két internetes médium is meghívást kapott az ötnapos terepszemlére.

Merthogy a főszervezők erőfeszítésének köszönhetően valóban jó esély mutatkozik arra, hogy a magyar művészet értékei New York és Washington legtekintélyesebb kultúrközpontjaiban mutatkozhassanak be: például Tarr Béla filmválogatásai a világ legnépszerűbb kortárs kiállítóhelyén, a MoMa Múzeumban, kéthetes Magyarországot ünneplő komolyzenei koncertsorozat a Carnegie Hallban Eötvös Péterrel vagy a New Yorkban csak most debütáló Kurtág Györggyel. A Lincoln Center nyári színházi fesztiváljának két magyar társulat is vendége lesz: Pintér Béláék mellett a Katona József Színház is meghívást kapott. De a fővárosba is jut érdekesség: a Kennedy Centerben Palya Bea mutatkozik be, míg Forgács Péter Hunkey Blues-a a magyar kivándorlókról fest dokumentumfilmet a Nemzeti Művészeti Galériában.

Bajusz, kolbász, Zsolnay: magyar kultúra menni Amerika 1

A Forbes magazin szerkesztőségének galériájában péntek este népes társaság előtt két kiállítással vette kezdetét a rendezvénysorozat. A világ legnagyobb Zsolnay-magángyűjteményének büszke birtokosa, Gyugyi László több mint 600 (!) darabos kollekciójából a tárlaton 167 példányt állítottak ki. A szecessziós kerámiacsodákat több évtizede gyűjtő egykori 1956-os emigráns a FigyelőNetnek elmondta: gyűjteményének értéke több millió dollárra rúg, és Amerikában ez az első olyan kiállítás, ahol egyszerre mutat be ennyi edényt, vázát vagy szobrot. Az elektromérnökként több könyvet is publikált, Pittsburgh-ben élő műgyűjtő kiemelte, hogy a világ számára a Zsolnay az egyetlen világhírű magyar iparművészeti márka, viszonya éppen ezért nemcsak művészeti, de kereskedelmi is a portékákhoz.

Bajuszverseny, tévészakács

Az est másik kiállításának alkotásait Nancy G. Brinker, volt amerikai magyar nagykövet magángyűjteményéből szemezgették. Czóbel, Moholy-Nagy, Aba-Novák, Szobotka Imre vagy Nemes-Lampérth József festményeiből válogatták azt a 24 művet, amelyek mind 1860 és 1930 között születtek. Nancy G. Brinker lelkesen mesélte tudósítónknak, hogy mennyire megszerette magyarországi évei alatt a hazai művészetet, és bár részletezni nem kívánta gyűjteményének nagyságát, megjegyezte: továbbra is vannak kapcsolatai, és műgyűjtő tevékenységéről nem mondott le, antik könyvek és kiadványok mellett a XX. század elejének reklámfüzeteit különös szeretettel ápolja és gyarapítja. Brinker asszonyt érdemeire való tekintettel a rendezvényen Hiller István a magyar kultúra pártfogója címmel tüntette ki.

Bajusz, kolbász, Zsolnay: magyar kultúra menni Amerika 1

Az Extremely Hungarian több mint 100 szerteágazó programja közül a meglehetősen sajátságos bajuszszépségverseny(!) mellett a szervezők azt is fontosnak tartották, hogy New Yorkban bemutatkozzon a magyar konyha is. Láng György, világhírű étteremtulajdonos elegáns étterme lesz a házigazdája az egyhetes rendezvénynek. Az idős Láng úr örömmel mesélte újságíróknak: büszke arra, hogy Amerikában ilyen “színvonalasnak ígérkező rendezvényekkel hívhatja fel magára a figyelmet egykori hazája”. Az étteremtulajdonos mellett volt a rendezvénynek egy másik kulináris szakértője is, az egyik hazai kereskedelmi televízió egykori népszerű “tévészakácsa”, Kovács Lázár. Mint lojális alkalmazott kísérhette el New Yorkba új főnökét, Somogyi Ferenc nagykövetet, aki Polgár Viktor főkonzul mellett szintén részt vett a megnyitón.

A kiállításmegnyitókon sok helyi magyar művész mellett elvétve néhány amerikai vendég is feltűnt. És bár az Extremely Hungarian kezdetektől fogva elsősorban amerikaiakat megcélzó program, a hivatalos kezdősípot mintha sokkal több magyar hallotta volna, mint a valódi célközönség képviselői. Bár a vendégek nem zavartatták magukat: a több kilónyinak tetsző gyulai kolbásszal is feldíszített hidegtálas asztal az est végére már csak emlékeiben létezett.

Bajusz, kolbász, Zsolnay: magyar kultúra menni Amerika 1

Az esemény ezzel együtt tökéletes protokoll hangulatban zajlott. Minden hivatalos felszólaló hálát mondott az együttműködésben részt vett partnernek, és így lesz ez a hivatalosan keddig tartó kulturális körúton is: Hiller miniszter korábbi egyetemi pajtásának, Orsós László Jakabnak a társaságában igyekszik hálát rebegni és további kultúrlobbit folytatni a “magyar művészeti értékek és az országimázs formálása érdekében”.

Az évad egyébként hivatalosan szombaton veszi kezdetét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével a Carnegie Hallban. Ezen úgy tudjuk, a fővédnökök, Soros György és Kati Marton is ott lesz, utóbbi átveheti Hiller Istvántól a Magyar Kultúra Követe díjat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik