Élet-Stílus

Európa legbátrabb asszonyára emlékeznek Izmitben

Zrínyi Ilonára emlékeznek december 16-án egykori lakóhelyén, a törökországi Izmitben abból az alkalomból, hogy megjelent a róla szóló életrajzi kötet.

Az eseményhez kapcsolódva a a Magyar-Török Baráti Társaság (MTBT) tudományos szimpóziumot is rendez az izmiti egyetem, másnap pedig felavatják Thököly Imre és Zrínyi Ilona emlékművét. Az R. Várkonyi Ágnes történész által írt Zrínyi Ilona, Európa legbátrabb asszonya című könyvet a közelmúltban megnyílt izmiti Thököly Imre Emlékházban, valamint a helyi egyetemen is bemutatják.

Európa legbátrabb asszonyának XIV. Lajos francia király nevezte Zrínyi Ilonát, aki I. Lipót császár ostromló csapataival szemben két éven át hősiesen védte Munkács várát. A Zrínyi Ilonáról szóló könyv annak a sorozatnak a záró kötete, amely azoknak a politikusoknak, történelmi személyeknek az életútját mutatja be, akik Törökországban leltek egykor menedékre – tette hozzá F. Tóth Tibor, az MTBT alelnöke, a sorozat kitalálója és a kötetek szerkesztője.

Zrínyi Ilona (1643-1703) II. Rákóczi Ferenc fejedelem édesanyja volt. 1667-ben férjhez ment I. Rákóczi Ferenchez, majd özvegyen maradva 1682-ben Thököly Imréhez. Második férje oldalán maga is egyik szervezője volt a Habsburgok elleni kuruc felkelésnek. Thököly török fogságba kerülése után évekig védte Munkács várát a császári csapatok ostroma ellen.

1688-ban kénytelen volt a várat feladni, a bécsi udvar gyermekeitől elszakította és az Orsolya-szüzek zárdájába internálta. 1691-ben Thököly a fogságába esett Heissler generálisért kicserélte. Férjét a törökországi száműzetésbe is elkísérte, ott is hunyt el. Hamvait a kassai dómban temették el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik