Élet-Stílus

Az angol film fejet hajtott Mumbai előtt

Danny Boyle brit rendező a hétvégi díjátadó ceremónián fejet hajtott Mumbai előtt, ahol a legjobb brit független film díját elnyerő produkcióját forgatta.

“Ez egy nagy város, nagy szívvel, amit megsebeztek a héten, de rendbe fog jönni” – mondta a független filmesek vasárnap esti londoni gáláján Boyle a mumbai 172 halálos áldozatot követelő terrortámadásra utalva.

“Bizarr dolog egy ilyen rettenetes hét végén elnyerni ezt a díjat. De az emberi szellem az uralkodó. Felül fog kerekedni, bízhatnak benne” – idézte a BBC hírszolgálata a direktort, aki a Slumdog Millionarie (Nyomortelepi milliomos) című produkciójáért a legjobb rendező díját is átvehette, a főszerepet alakító Dev Patel pedig a legígéretesebb debütáló színész lett.

A Slumdog egy árva, indiai utcagyerek története, aki 18 évesen egy kérdésnyire jut a milliós nyereményű televíziós kvízműsor fődíjától, mikor csalással vádolják, s ezért elmeséli az életét, hogy megmagyarázza, honnan tudta a válaszokat.

Az est másik nagy győztese Steve McQueen Éhség című politikai drámája volt: a 39 esztendős brit a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó Douglas Hickox-díjat kapta a Bobby Sandsról, a börtönben éhségsztrájk következtében elhunyt legendás IRA-harcosról forgatott filmjéért. Operatőrét, Sean Bobbitot a legjobb technikai teljesítményért tüntették ki, míg a főszerepet alakító Michael Fassbender a legjobb színész pálmáját vitte el.

A legjobb színésznő Vera Farmiga lett a Csíkos pizsamás fiú című második világháborús lágerdrámában nyújtott játékáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik