Élet-Stílus

Teszt: Apple laptopok alumínium kabátban

Pont egy hete kapta meg a nagy nyilvánosságot az Apple két új laptopja. A két gépet egyelőre nálunk nem lehet kapni így minden teszt csak importból származó gépről szólhat. A tesztet partneroldalunk az sg.hu végezte.

A kipróbált MacBook és MacBook Pro nem magyar, hanem amerikai, így egyelőre nem érdemes lerohanni a boltokat és az aszalt csapkodni, hogy márpedig mi az új MacBookot akarjuk. Nagyjából két hetet kell még várnunk a magyar verzióra.

Az új MacBook ( és MacBook Pro) legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy mindegyik alumíniumból készül, olyan a színe is, nincs fehér, se fekete. Ezt egyelőre mi csöppet sem sajnáljuk, mivel ilyen minőségű gépet még egyszer sem fogtunk a kezünkben.

Annyi biztos, hogy a 2 illetve 2,5 kilós alumíniumdarabok szinte ékszernek is elmennek, olyan szép a kidolgozásuk. Ilyen finoman és csöndesen csukódó képernyőt sem láttunk még soha, ráadásul ezek már LED-es háttérvilágítással készültek. Ennek eredménye a korábbinál jóval nagyobb fényerő, és a még élethűbb színek.

Teszt: Apple laptopok alumínium kabátban 1

A Pro-ban egyébként valamivel szebb a kijelző, de szinte ez az egyetlen különbség a két gép között. Tükröződni tükröződik mindkettő, simán lehet bennük fésülködni, de menet közben ez nem zavart bennünket.

A házon elsőre feltűnik az is, hogy egyetlen hűtőnyílás sincs rajta, aminek valószínűleg az alumínium az oka. A burkolat olyannyira jól vezeti a hőt, hogy szinte nem is melegszik a gép, így egy napi ölben használat után sem kell gatyát mosni, sőt az ágyneműt sem gyújtja ránk a hálószobában. Gonosz pletykák szerint viszont csak azért készült alumíniumból az új MacBook, mivel az összes műanyag Apple cucc hajlamos elrepedni, ami nem tesz kifejezetten jót a hírnévnek.

Jócskán átalakult a MacBook touchpad-je is, amit elvileg egy üvegfelület borít, bár ezt se nem látni se nem érezni. Viszont nagyon finoman reagál minden mozdulatunkra, szinte élvezet simogatni. Eltűntek a gombok is róla, egészen pontosan beintegrálták őket a felület alá, amit megnyomva továbbra is hallani és érezni a kattanást mindkét oldalon.

Billentyűzetvilágítás a hozzánk került olcsóbb MacBookban nem volt, a MacBook Pro viszont kapott LED-eset. Ha bekapcsol, pont úgy néz ki a billentyűzet, mint egy karácsonyi dísz, mivel minden oldalról alálátni. Hasznos funkció, de nem túl igényes megoldás.

Teszt: Apple laptopok alumínium kabátban 1

Jó, hogy a MacBook indulás után azonnal észleli a vezeték nélküli hálózatot, és hogy a Safari minden más böngészőnél gyorsabban tölti be a weboldalakat, a legnagyobb truváj mégis a tapipad.

Ez most nem csak a PC júzereknek, de a MAC-eseknek is új. Már egy-két-három sőt négyujjas mozgásokat is érzékel a felület, kell is hozzá némi idő, míg mindet kitapasztaljuk. A kétujjas szkrollozás a leghasznosabb, de a háromujjas jobbra-balra suhintást is imádtuk, amivel képeket lehet váltani, vagy a Safariban előre-hátra lehet ugrálni az oldalak között.

A négyujjas trükkök közé tartozik az asztal lesöprése, vagy az összes megnyitott ablak megjelenítése kicsiben, ezeket is gyakran használja az ember.

Örömteli hír, hogy az új MacBookban már egy NVIDIA 9400-as rajzolja a pixeleket, és nem a régi Intel chip, bár az is igaz, hogy egy ekkora gépet ritkán használnak játékra vagy grafikus alkalmazásra. Utóbbiak használói hiányolhatják leginkább a firewire hiányát, ami mostantól csak a MacBook Proban van. Utóbbiban egyébként erősebb grafikus vezérlő is van.

Az Apple termékek sosem kedvező áraikról voltak híresek, ez után sem lesz így. Az olcsóbb MacBook 2 GHz-es Core 2 Duo procival, 13″ kijelzővel, 2 GB RAM memóriával és 160 GB-os vinyóval 350 ezer forint körül fog megállni.

A MacBook Pro 500-530 ezer forint között lesz, de ez is a butábbik verzió. Ennyiért 2,4 GHz-es processzor, 2 GB RAM, és 250GB-os winchester jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik