Élet-Stílus

Dragomán az új magyar írósztár

A fiatal magyar író, Dragomán György volt az egyik legnagyobb sztár a frankfurti nemzetközi könyvvásáron. Előre tört Kína, az elektronikus könyvek áttörése viszont nem várható.

Dragomán György

Dragomán György

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója a könyvvásár sikere kapcsán azt emelte ki: a világ legnagyobb könyves seregszemléje immár leírhatatlan nemzetközi és német kulturális presztízzsel rendelkezik.

Az MKKE elsősorban a közönségnapokra tervezte a magyar bemutatkozást, a különböző könyvbemutatókat és találkozókat, s az igazgató szerint ezeken jóval többen vettek részt, mint tavaly. Az idei magyar sztár mindenképp Dragomán György volt. A fiatal magyar író könyvét, a Fehér Királyt az elmúlt másfél évben több mint húsz nyelvre fordították le, s Németországban nem sokkal a könyvvásár előtt jelent meg. Ráadásul annak a Suhrkamp kiadónak a gondozásában, amelyik Németország egyik legtekintélyesebb kiadójának számít, s hosszú idő óta Kertész Imre kiadója.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a magyar irodalom immár tíz éve az érdeklődés csúcsán van Németországban. Nincs olyan jelentős német irodalmi díj, amelyet magyar író nem kapott volna meg, s az itt élő Kertész Imre irodalmi Nobel-díja is erre az időszakra esett – jelentette ki az MKKE vezetője, aki “lenyűgöző” számokat is idézett: Németországban az elmúlt húsz évben 65 magyar szerzőnek jelent meg könyve, köztük egyeseknek nyolc-tíz is. S nem kevesebb, mint 54 irodalmi antológia magyar szerzőket mutatott be.

Bámulatosnak tartotta az MKKE vezetője a kínai előretörést. A kínai jelenlét évről-évre erősödik Frankfurtban – jelentette ki, emlékeztetve arra, hogy 2009-ben Kína lesz a könyvvásár díszvendége. Ha nem is “kínai léptékkel”, de ugyanez vonatkozik Indiára is.

A vasárnap este záruló könyvvásár egyik fő jellegzetességének nevezte Zentai Péter László az elektronikus könyvkiadás újabb előretörését. Az elektronikus könyvek – elsősorban a hangoskönyvek – a bemutatásra került könyvek több mint húsz százalékát tették ki. A hangoskönyvek mellett a másik sztár a digitális könyvolvasó volt, Frankfurtban ezeknek legújabb generációi kerültek bemutatásra. Mindenesetre úgy vélte: nem lehet elég nagy képernyőt gyártani ahhoz, hogy a szöveg élvezhető legyen, s regényt kevesen szeretnek hosszú ideig képernyőn olvasni. “Az e-book nem fog áttörni” – vélekedett az igazgató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik