Élet-Stílus

Október végén döntenek a folytatásról Kemény Dénesék

A Magyar Olimpiai Bizottság értékelése szerint a kajak-kenu mellett csak a vízilabda pekingi szereplése érdemel elismerést: a férfi csapat megvédte címét, a női pedig negyedik lett. Martin György, a szövetség elnöke szerint - aki még nem tudja, marad-e posztján - egy jól felépített szakmai stáb jelenti a siker kulcsát.

“Még korainak érzem azzal foglalkozni, hogy pályázom-e újabb négy évre vagy sem a tisztségre. Az elnökség mandátuma december 31-ig szól, és az esztendő végéig van szerződése a férfi- és a női kapitánynak, Kemény Dénesnek, illetve Godova Gábornak egyaránt. Szóval van idő ezt még átgondolni” – mondta az MTI-nek az elnöki tisztet 1998 óta betöltő sportvezető, aki amúgy évekig vízilabdázott, volt edző, nemzetközi játékvezető és társelnök is korábban. Pályafutása egyik kiemelkedő szakasza pedig 1997 és 2001 között zajlott, amikor is a kispadon Kemény Dénest segítette, még a 2000-es, sydneyi olimpián is.

“Peking után abban állapodtunk meg Dénessel, hogy október végéig kialakítjuk az álláspontunkat, akkor leülünk, megbeszéljük, és a döntésnek megfelelően cselekszünk majd. Ez nem jelenti azt, hogy rögtön publikus lesz, Athén után, 2004-ben is jóval előbb megtörtént a megegyezés, mint ahogyan az a média tudomására jutott. Gondolom, most is így lesz, az év vége felé fogjuk tudatni.”

Rövidesen dönt a sikerkapitány (MTI)

Rövidesen dönt a sikerkapitány (MTI)

A bizonytalanságban a pekingi szereplés értelemszerűen nem játszhat szerepet, még ha az elnök “rosszul” is tippelt… “Peking előtt azt mondtam, hogy egy aranyat és még egy érmet várok, hát ez sajnos nem jött be. De persze olyan nagyon azért nem estem kétségbe, hogy az első helyhez egy negyedik hely társult. A hivatalos elnökségi ülésünk határozata alapján az elvárásunk az volt, hogy mind a két csapatunk legalább elődöntőt játsszon. Ez a nőknél megtörtént, a férfiaknál a legalább jött be, tehát elődöntőt is játszottak, meg döntőt is.”

Mi áll a sikerek hátterében? Az elnök szerint a férfiaknál például egy követendő modell: “A fiúknál van egy fantasztikusan felépített szakmai stáb, amely úgy működik, hogy ha bármelyik elemét kivesszük, és egy másikat beteszünk a helyébe, akkor is tökéletes marad az egész. A lányoknál nem ilyen átgondolt a helyzet. De úgy érzem, a szövetség vezetése is olyan elismertséggel bír nemzetközi szinten, ami szintén hozzájárul a sikerekhez.”

benedek és molnár már nem lesz válogatott

Az olimpiai bajnoki címét másodszor megvédő férficsapatból ketten, az egyformán háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor és Molnár Tamás jelentette be, hogy elköszön a válogatottól, a londoni játékokra már nem vállalja a felkészülést, s pólós pályafutását egyformán klubszinten folytatja. A Kemény Dénes irányította együttes további négy, szintén háromszoros ötkarikás aranyérmes tagja viszont még ott lehet akár Londonban is. Utóbbiak közül Kiss Gergely és a kapus Szécsi Zoltán készséggel áll továbbra is a nemzeti csapat rendelkezésére, míg Kásás Tamás és Biros Péter egyelőre “lebegteti” a döntését, de egyikük sem zárta ki, hogy válogatott szinten is játsszon.

Ebbe a vonulatba ágyazható bele Martin György személyes szakmai sikere is, ami egyszersmind a magyar vízilabda nemzetközi elismerése: az MVLSZ első emberét beválasztották az európai szövetség pólós technikai bizottságába.

“Néhány hónappal ezelőtt felmértük: eljött annak az ideje, hogy a magyar úszó- és vízilabdasportban létező erőket egy irányba tereljük és összefogjuk, s ennek első kézzelfogható eredménye ez a LEN-választás, amelynek nyomán úszásban, műugrásban, és vízilabdában is bekerült magyar a technikai bizottságokba. Ami azt jelenti, hogy négy helyet szereztünk, ráadásul a Magyar Úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamás a LEN alelnöke lett.”

Olimpia után a hazai pólóban megannyi más sportághoz hasonlatosan tisztújítás következik, ebben a formában is megméretik a vezetés. A változatlanság, a Martin-Kemény “tandem” maradása függ a szponzoroktól, a szövetségi támogatóktól is.

“Az igazság az, hogy az eredményekkel nincs egyenes arányban a szponzori háttér. Remélem, hogy ez most megváltozik, és az eredményességnek megfelelő lesz a külső reagálás. Elmondanám, hogy a főszponzori megállapodásunk az ING biztosítóval december 31-én lejár, s erre a támogatói pozícióra van két jelentkezőnk is, aki szeretné ezt a helyet átvenni. Az elképzelésünk az, hogy október közepéig eldöntjük, melyik ajánlatot fogadjuk el. A kettő együtt nem megy, amiben az a sajnálatos, hogy mindkét pályázó csak főszponzorként lépne be a vízilabda támogatásába, így az egyiket mindenképpen elveszítjük.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik