Élet-Stílus

Gigakoncertekkel csábító nagyvárosok

Nemcsak egy-egy izgalmas kiállításért érdemes kihasználni a fapadosok őszi-téli akcióit és közvetlen járatait, hanem egy-egy nagyobb koncertért is. A FigyelőNet összegyűjtötte 2008 utolsó negyedévének legnagyobb külföldi zenei eseményeit.

A nyári fesztiválok elkényeztettek minket neves külföldi fellépőkkel (Iron Maiden, Alanis Morissette, Jamiroquai, stb.), sőt az idei évből még hátralévő hónapok is kínálnak zenei csemegéket (például Queen + Paul Rodgers, Jethro Tull, James Blunt, Jean-Michelle Jarre). Ha kedvencünk mégis a környező országok egyikében ad koncertet, ki ne pattanna egyből autóba vagy repülőre?

Rocklegendák Németországban

A hardrock-koncertek uralják Németországot a következő hónapokban. Az októbert egy igazi rocklegenda, a Uriah Heep sajátította ki magának. Aki elszalasztotta volna a brit banda márciusi budapesti fellépését, október 12-én Münchenben, 14-én Berlinben, 15-én Nürnbergben, 21-én Berlinben, 25-én pedig Kölnben bepótolhatja. Az ötven év körüli zenészekből álló rockzenekar több mint 30 millió eladott albummal és mintegy 3 ezer koncerttel büszkélkedhet.

A Uriah Heep zenekart október végétől a Deep Purple váltja, amely az ukrajnai és az oroszországi fellépései után Németországot veszi célba. Az idén 40 éves brit együttes – melyet Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a heavy metal előfutárának is tartanak – október 31-én Lipcsébe, november 1-én Hannoverbe, 4-én Erfurtba, 8-án Stuttgartba, 11-én Berlinbe, 15-én Münchenbe, 18-án pedig Baselbe várja a rajongóit.

A Deep Purple-t a Whitesnake & Alice Cooper válja a németországi stadionok színpadán. A vadonatúj albummal jelentkező Cooper és az 1977-ben alakult angol rockegyüttes remek párosítását 18-án Hamburgban, 20-án Hannoverben, 21-én Essenben, 25-én Erfurtban, 26-án Münchenben, 28-án Frankfurtban, 29-én Stuttgartban, december 1-én pedig Berlinben élvezheti a közönség.

Nagyágyúk az iparvárosokban

Nagy-Britannia sem panaszkodhat: októbertől decemberig az angol és a skót rajongókat is világsztárok kényeztetik. Míg az angol hard rock képviselői Németországban, addig a német hardrock-együttes, a Scorpions Nagy-Britanniában turnézik. Többek között október 13-án Glasgow-ban, 15-én Manchesterben, 18-án pedig Londonban ad koncertet. Cyndi Lauper, Bryan Adams és Zucchero slágereit kedvelők is örülhetnek: Madonna ’80-as évekbeli legnagyobb riválisa október 14-én Londonban, 16-án Glasgow-ban, a kanadai rockzenész 28-án Liverpoolban, 30-án Manchesterben, míg az olasz bluesénekes november 26-án Glasgow-ban, 30-án pedig Manchesterben izzítja a hangulatot.

Elton John, Liza Minelli, Deep Purple

Elton John, Liza Minelli vagy a Deep Purple koncertjére is elutazhatunk (fotó: EPA)

Elton John a németországi koncertjei után (november 11-én München, 24-én Hamburg, 26-án Köln) decemberben Angliába (13-án Londonba, 17-18-án Liverpoolba, 20-21-én Manchesterbe) várja a zenerajongókat. Las Vegas után a nagysikerű, „The Red Piano” elnevezésű produkciójával ezúttal európai rajongóinak nyújt feledhetetlen estét. Koncertjein többek között olyan slágerek csendülnek majd fel, mint a „Still Standing”, a „Daniel”, a „Crocodile Rock” vagy a „Candle in the Wind”.

Aki inkább „keményebb” zenére vágyik, decemberben a Prodigy koncertjein csápolhat. Az elektronikus zenét játszó brit együttes decemberben hazai közönség előtt lép fel: 7-én Liverpoolban, 8-án Glasgow-ban, 12-13-án pedig Londonban. A Prodigy mellett a Simply Red (3-án) és a Pussycat Dolls (10-én) is fergeteges koncerttel várja a rajongóit a brit fővárosba december elején.

Zenei ínyencségek

Tarkant, a legismertebb török popénekest legtöbben a Şımarık című „cuppogós” dalával azonosítják be, pedig azóta albumot albumra, turnét turnéra halmozott. Legújabb lemeze, a 2008 elején kiadott, Metamorfoz címet viselő török nyelvű albumának a slágerei is felcsendülnek a december 14-i amszterdami koncertjén.

A keringőkirálynak is nevezett holland hegedűművész, André Rieu fellépését Marseille-ben (október 14-én) és Genfben (16-án) csíphetjük el. Ha pedig a legnagyobb musical világslágereket szeretnénk meghallgatni Liza Minellitől, akkor Olaszország felé vegyük az irányt. Az amerikai énekesnő és előadóművész október 14-én Milánóban, 29-én Rómában, november 1-én pedig Firenzében lép fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik