Élet-Stílus

Szabó Magda emlékszoba Debrecenben

A tavaly novemberben elhunyt Szabó Magda Kossuth-díjas író emléke előtt tisztelegtek születésének 91. évfordulóján, vasárnap Debrecenben: egykori iskolájában, a Dóczyban felavatták emlékszobáját, az Aranybika szállóban megnyitották Turcsányi Béla festőművész róla festett portréiból összeállított kiállítását, azt a szobát pedig, ahol debreceni tartózkodásai idején többször lakott, Szabó Magda szalonnak nevezték el.

Korsós Bálint, a református Dóczy Gedeon Gimnázium igazgatója az emlékszoba avatásakor felidézte, hogy október 5-én lenne 91 éves Szabó Magda, aki az utóbbi hat évben valamennyi születésnapját az iskolában, a diákok között töltötte.

“Ihlető forrás ez az emlékszoba, amely az írónő életébe enged betekintést” – jegyezte meg, s elmondta: Szabó Magda 12 évig növendéke, két évig tanára volt az intézetnek.

Szabó Magda írógépe (Fotó: MTI)

Szabó Magda írógépe (Fotó: MTI)

Az emlékszobát Tasi Géza, Szabó Magda keresztfia és hagyatékának kezelője avatta fel, aki elmondta: elsőként a Szabó Magda szívéhez legközelebb álló intézmény, régi iskolája kapott a hagyatékból, utána a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum következik, de más érdeklődő intézmények is számíthatnak értékes relikviákra.

A Dóczy emlékszobájában ott van Szabó Magda egyik kedvenc írógépe, egy férjétől kapott szobrocska, több mint 500 könyve, a Debreceni Református Teológiai Akadémia díszdoktori oklevele és a Református Nagytemplom kilincsének másolata, amit az író 85. születésnapja alkalmából kapott Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspöktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik