Élet-Stílus

Tisztul a kép a Windows felhői körül

Elsősorban a külső, a számítási felhők koncepciójára építő fejlesztőknek szánja új operációs rendszerét a szoftvercég, amely független az asztali kliensek vonalától. Nem minden szoftvert helyeznének új alapokra.

Steve Ballmer a héten Európában tartózkodik, hivatalos menetrendjéből kiderül, hogy több nyugati országban is megfordul, előadásokat tartva saját fejlesztéseikről és elképzeléseikről az egyes konferenciákon. Az Egyesült Királyságban IT-vezetők előtt elhangzott beszédében néhány érdekesség is kiderült az új operációs rendszerről, amely várhatóan nem Windows Cloud néven érkezik majd, és teljesen független lesz az eddigi vonaltól.

Ballmer többek között elárulta, hogy elsősorban azon külső fejlesztők munkáját szeretnék megkönnyíteni a megoldással, akik erősen építenének a számítási felhők mostanában divatba jött koncepciójára. Ebben ugyanis a fő feladatokat a távoli adatközpontok végzik, míg a felhasználó, a vásárló mindössze a böngészőben megjelenített kezelőfelületet látja, saját számítógépe nem sok számítást, feladatot végez el. Ilyen elgondoláson alapul a Google és a Salesforce.com számos fejlesztése (lásd Google Docs), és egyre több cég kacérkodik a gondolattal, hogy beszáll a piacra. A Microsoft a maga részéről eddig a Live szolgáltatások révén érintette a területet, ám a jelek szerint jóval többre készülnek.

Tisztul a kép a Windows felhői körül 1

A vezérigazgató elmondta, hogy igyekeznek korlátozni magukat a felhők kapcsán, nem fognak minden egyes szoftvert és minden feladatot ilyen alapokra helyezni. Ezzel nyilván arra utalt, hogy például a komplett Office csomag nem helyeződik át a felhőkre, ám készülnek egy olyan egyszerűsített megoldással, amely lehetővé teszi majd a dokumentumok könnyű és gyors szerkesztését a nyilvános helyeken található gépeken. Emellett fejlesztik a SharePoint, az Exchange, valamint a Dynamics Customer Relationship Management új változatát, amely már tartalmazza az új elemeket. A lista nyilván jóval hosszabb ennél, ám Ballmer csak ezen szoftvereket érintette beszédében.

Egy tipikus számításifelhő (HowStuffWorks)

Egy tipikus számításifelhő (HowStuffWorks)

Szerinte egyébként a Google Docs platformot kevesen használják és a legtöbb felhasználó funkciókban gazdagabb megoldásra áhítozik. Ezt nyilván ők szállítanák majd – meglátjuk, milyen sikerrel. Az új operációs rendszer megjelenése egy hónapon belül várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik