Élet-Stílus

Elhunyt a Pink Floyd alapító tagja

65 éves korában hétfőn meghalt Richard Wright, a legendás brit együttes, a Pink Floyd alapító tagja. Wright családjának szóvivője azt közölte, hogy a zenész rákbetegségben hunyt el.

Richard Wright zongorista és billentyűs volt a Pink Floydban. Bár nem volt olyan termékeny zeneszerző, mint zenésztársai, Roger Waters és David Gilmour, billentyűjátékával viszont nagyban hozzájárult az együttes sikeréhez – írja a BBC. A Pink Floyd korai éveiben pszichedelikus hangzású, billentyűs hangszerekre épülő zenei világa meghatározta az együttes különleges, egyedi hangzását. Wright gyakran énekelt háttérénekesként a Floyd-albumokon.

A Pink Floyd korai éveiben Wright az együttes vezető zenésze volt, 1967-68-ban több dalt is írt a csapatnak. A zenekar hangzásának és céljainak a kialakításában Wrightnak is nagy szerepe volt. Syd Barrett kiválásakor Waters és Wright együtt írták az együttes dalait. Jelentősen kivette a részét az olyan nagy instrumentális darabok megírásában, mint az “Interstellar Overdrive”, a “Saucerful of Secrets”, a “Careful with That Axe, Eugene”, a “One of These Days”, illetve olyan filmek zenéjének elkészítésében, mint Michelangelo Antonioni “Zabriskie Point”-ja.

Elévülhetetlen érdemei voltak a mérföldkőnek számító nagy művek készítésében, mint az “Atom Heart Mother”, az “Echoes” és a “Shine On You Crazy Diamond”. A legnépszerűbb darabjai a “The Great Gig in the Sky” és az “Us and Them” voltak az 1973-as The Dark Side of the Moon albumról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik