Élet-Stílus

Pars nem fért fel a dobogóra

Az aranyesélyes, a selejtezőben első Pars Krisztián nem került dobogóra - a 80,96 méteres teljesítménnyel a negyedik helyen végzett kalapácsvetésben a pekingi ötkarikás játékokon. A versenyt a szlovén Primoz Kozmus nyerte.

A selejtezőt megnyerő magyar az első körben, kezdésként 78,05-öt dobott, és ezzel az ötödik helyen állt. A világranglista-vezető fehérorosz Ivan Tyihon 78,49 méterre hajította a szert, Primoz Kozmus viszont még ennél is messzebbre. A szlovén volt az első, aki 80 fölé, egész pontosan 80,75-ig jutott.

A második sorozatra alaposan belendültek a versenyzők: az athéni győztes Murofusi Kodzsi (80,71), Tyihon (80,56), honfitársa, a szintén fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij (81,61), majd Pars is átdobta a 80-as vonalat, 80,96-os dobásával a harmadik helyre kapaszkodott fel. Az élen Kozmus tanyázott, miután messzire, 82 méter 2 centire repítette a kalapácsot.

80,96 méter volt Pars Krisztián legjobbja (MTI)

80,96 méter volt Pars Krisztián legjobbja (MTI)

A következő körben csak nagy formában lévő szlovén dobásánál landolt a kalapács 80 méter fölött, Pars esetében a hálóba került a szer. Igaz, az érvénytelen kísérlet nem osztott, nem szorzott – a 26 éves magyar kalapácsvető Kozmus és Gyevjatovszkij mögött harmadikként került a nyolc közé.

A negyedik próbálkozásra Murofusi és Tyihon sem tudott javítani, s Gyevjatovszkij sem, miután zsinórban másodszor rontott. Pars 80,16-ig jutott, ezzel maradt a harmadik. Továbbra is Kozmus vezetett.

A következő körben Tyihon 81,51-gyel megelőzte Parsot, aki ezt követően ugyan harmadszor is 80 fölött dobott (80,11), nem tudta visszavenni a harmadik, bronzérmet érő helyet. Az utolsó sorozat előtt Kozmus, Gyevjatovszkij, Tyihon, Pars volt a sorrend az élen. Pars úgy vehette utoljára kezébe a kalapácsot, hogy tudta, a negyedik helynél hátrébb nem kerülhet. Sajnos feljebb sem tudott araszolni, miután „csak” 79,83-at dobott.

Ezután Tyihon 80,87-et, ezzel bronzérmes, míg Gyevjatovszkij ezüstérmes lett – annak ellenére, hogy ő az utolsó dobását is elrontotta, izomból a hálóba vágta a kalapácsot.

Primoz Kozmust nem lehetett legyőzni (MTI)

Primoz Kozmust nem lehetett legyőzni (MTI)

Kozmus olimpiai bajnokként, már ünnepelve dobhatott, s akárcsak a verseny során végig, ezúttal is 80 méter felett teljesített (80,85) – a második sorozatban elért 82,02-vel nyert.

Nyilatkozat

Pars Krisztián:
„Sajnálom, hogy nem tudtam meglepetést okozni. Egy kicsin múlott, ötödikre dobott túl a Tyihon. Nem tudtam összehozni azt a technikai mozgást, amivel az elmúlt hónapokban hoztam a 81 fölötti eredményt, nem ért le időben a jobb lábam. Ennyin múlott. Ha 80,96-nál ezt meg tudom oldani, akkor második vagyok. A szeptemberi Világdöntőben szeretnék visszavágni az előttem végzetteknek. Még csiszolni kell a technikámat, minden évben próbáljuk tökéletesíteni, de mindig vannak apró dolgok, amiket nem lehet egy év alatt megtanulni. Jó úton vagyok, úgy érzem, hogy ebből jövőre meglesz a 82 méteres eredmény a vb-n.”

További nyilatkozatok

Mérei László szövetségi kapitány szerint hozta idei átlagát.
“Ő volt az a magyar csapatból, akitől érmet lehetett remélni. Mostani eredménye előrelépés, hiszen négy éve az ötödik helyen végzett. Még fiatal, 26 éves, a legfiatalabb volt a nyolcas mezőnyben, tud fejlődni. A 81 méter eredmény közelében dobott, nem tehetünk neki szemrehányást.”
Schulek Ágoston, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke:
“Jó eredményt ért el Krisztián, jó átlagot dobott. Nyilván ő is, mi is többet vártunk, de elég egyenletes teljesítményt nyújtott. Sajnos Tyihon egy nagy dobással elé került.”
Máté Gábor, aki a diszkoszvetés selejtezőjében éppen lemaradt a fináléról:
“Az atlétikában három rossz eredmény van, a negyedik, a kilencedik és a 13. hely. Most két napon belül kettőt megkaptunk ezekből.”

Férfi kalapácsvetés:
1. Primoz Kozmus (Szlovénia) 82,02 m
2. Vagyim Gyevjatovszkij (Fehéroroszország) 81,61
3. Ivan Tyihon (Fehéroroszország) 81,51
4. Pars Krisztián (Magyarország) 80,96
5. Murofusi Kodzsi (Japán) 80,71
6. Olli-Pekka Karjalainen (Finnország) 79,59
7. Szymon Ziolkowski (Lengyelország) 79,22
8. Libor Charfreitag (Szlovákia) 78,65
9. Markus Esser (Németország) 77,10
10. Haklits András (Horvátország) 76,58
11. Dilshod Nazarov (Tadzsikistán) 76,54
12. James Steacy (Kanada) 75,72

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik