Élet-Stílus

Veszélyes terep a web, akármerre járunk

Ezentúl a magyarországi IP címek alapján is közöl vírus-toplistát a Sunbelt cég. Az első hazai lista szerint nálunk is ugyanazok a kártevők szerepelnek a legtöbbet, mint a világ többi részén.

Az adatokat a cég CounterSpy kémprogram-eltávolítója által küldött automatikus visszajelzésből alakítják ki, amely alapján látszik, hogy tartósnak bizonyuló trend a kémprogramok és trójaiak okozta fertőzések számának csökkenése, amelyet a magyar vonatkozású adatok is megerősítenek. Mindez jórészt annak köszönhető, hogy a felhasználók a vírusokat tekintik legfőbb biztonsági kockázatnak, így ma már az antivírus a legelterjedtebb biztonsági program.

Ugyanakkor az antivírus fejlesztők hiába veszik fel adatbázisukba a leggyakoribb vírusokat, számtalan kártevővel nem foglalkoznak. Így történhetett meg, hogy a magyarországi kémprogram toplistán egy reklámprogram található az első helyen.

A legnépszerűbb kártevő az Adware.NetAdware.Gen reklámprogram, amely eltéríti a böngésző honlapját és kéretlen eszköztárat is telepít, amivel különböző ál-antivírusok és hamis kémprogram-eltávolító szoftverek megvásárolására próbálja rávenni a felhasználót. Sajnos a kiadott hitelkártyát többször is leterhelik különböző, általában kisebb, néhány ezer forintos összegekkel, így a már megtörtént vásárlást követően a védekezésre a legjobb módszer a kiadott hitelkártya adatainak minél előbbi letiltása.

A második helyezett a Trojan.FakeAlert kémprogram a tálcáról felugró tájékoztató ablakokban hívja fel a felhasználó figyelmét számítógépe fertőzöttségére, és megpróbálja rávenni a gyanútlan felhasználót különböző rosszindulatú, biztonsági programnak álcázott szoftverek, például ál-antivírusok feltelepítésére. A harmadik a Virtumonde is az előzőek hagyományaira épít és felugró ablakokban különböző kéretlen reklámokat jelenít meg, a háttérben pedig további károkozók letöltésére, egyes változatai pedig különböző módokon összegyűjtött felhasználói adatok elküldésére is képes.

8,5 milliárdos fenyegetés

7 fő hiba

vírusirtó frissítésének mellőzése,
hamis e-mailek megnyitása és adatok átadása,
egy jelszó használata mindenhez,
ingyenes szoftver letöltése,
tévhit, hogy a Machintosh gépeket nem támadják,
félrevezető ablakok, amelyek azt jelzik, hogy vírustámadás érte a gépet,
– online vásárolni elővigyázatosság nélkül

8,5 milliárd dolláros kárt okoztak a felhasználóknak az elmúlt két évben a különféle vírusok, kémprogramok és reklámprogramok – derült ki a Consumer Reports National Research Center felméréséből. A vizsgálat szerint manapság Amerikában 16 százalék az esélye egy esetleges webes támadásnak, amely amúgy jelentős javulás a korábbi közel 25 százalékhoz képest.

A fenyegetés még így is igen komoly, mégis a felmérésben résztvevők 19 százaléka arról számolt be, hogy nem rendelkezik semmilyen antivírus programmal és 75 százalékuk nem használ adathalászatra figyelmeztető kelléket a képernyőjén.

A felhasználók manipulálásának számtalan eszköze közül sok olyan kifinomult módszerekkel dolgozik, hogy lassan megkérdőjelezhető minden biztonsági szabály. Sokan egyszerűen nem is hajlandók online adatokat megadni. Hogy van némi igazuk felsorolásként szerepeljen néhány olyan hely, ahol könnyű letérni a biztonságos ösvényről.

Keresők. Amint megjelenik egy top sztori a világhálón azonnal mozgásba hozza azt a csoportot, amely a sztori alapján felépít egy oldalt, amelynek címeire kattintva azonnal áladozatai lehetünk egy malware program településének.

A router. Igen sebezhető pontja rendszerünknek a routerünk, amelyekre egy malware programmal be tudnak jelentkezni a bűnözők. Ebben az esetben hiába is írunk be megbízható címet a böngészőnkbe, máshová leszünk irányítva. A bűnözők gyakorlatilag egy párhuzamos univerzumot üzemeltetnek a rendes internet mellett – mondja Dmitri Alperovitch a Secure Computing vezetője.

Webes nyomtatványok. Gyakran rögvest akkor történik az adatlopás, amikor adatainkat megadjuk egy online vásárláshoz. Ilyenkor magában a keresőben rejtőzik a program, ami továbbítja adatainak. Az ilyen támadások ellen még a keresők automatikus adatkitöltői sem segítenek, amelyek feladata pedig az volna, hogy a feltöltött adatokat titkosítva továbbítsa.

Vörös zónák. A McAfee biztonsági cég szerint közel 12 százaléka az oldalaknak veszélyt hordoz. Azonban bizonyos országok végződéseinél sokkal inkább. Így egy romániai (.ro) cím esetén 16-szor több eséllyel kaphatunk valamilyen fertőzést.

Dizájnos szájtok. Azok a menő oldalak, amelyek például az AJAX technológiát (egy megnyitott oldal tartalmának frissítése az oldal újratöltése nélkül zajlik, csak a friss információk változnak), használják sokkal sebezhetőbbek. A hackerek szeretik az ilyen oldalakat mert ezek az applikációk szabadon hagynak olyan réseket, amelyekbe könnyen bele építhetők az adatlopó programok. Hasonlóan sebezhetőnek tartják a flash alapú animációkat használó oldalakat is.

Közösségi oldalak. A Facebook és a Myspace oldalak valódi mennyország a szájberbűnözők számára, ugyanis a használóik gyakran egyszerűen kikapcsolják a védelmirendszert. Az oldalakon feltűnő hirdetések is sokszor csalókák. Másik bosszantó fejleménye ezeknek a szájtoknak a hamis identitás, amellyel spamok tucatjait lehet magunkra szabadítatni. Néha persze az oldalak bosszút állnak, nemrégiben a MySpace nyert meg egy pert egy spammer ellen, akit 324 millió dolláros pénzbírságra ítéltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik