Élet-Stílus

Elfoglalják a diósgyőri várat

Lovasi és a Véletlen, Ferenczi és a Rackajam és a berlini RotFront is fellép a csütörtökön induló 29. Kaláka Fesztiválon. Gryllus Dániel szerint többek között azért különleges a rendezvény, mert itt minden fellépő a csúcsformáját hozza.

Az 1969-ben alakult és több nyugati fesztivált is megjárt Kaláka együttest a hetvenes évek végén felkérték, hogy rendezzen egy folkfesztivált a Diósgyőri várban. „Ez a különleges helyszín, a vár volt az első. A programot természetesen örömmel összeállítottuk”- mondta el a FigyelőNetnek Gryllus Dániel, a Kaláka együttes alapítója. Az első – akkor még kétnapos – fesztiválra 1980-ban került sor, azóta minden év július második hétvégéjén újra összegyűlnek a folkzene kedvelői Nagy Lajos király várában.

Gryllus Dániel (fotó:MTI)

Gryllus Dániel (fotó:MTI)

„A program összeállításánál kezdetektől csak az volt a mércénk, hogy az ide meghívott zenekarok, előadóművészek beleilleszkedjenek abba a szellemiségbe, amit a Kaláka is képvisel” – fejti ki Gryllus Dániel. Elsősorban szórakoztatni akarnak a négynapos rendezvénnyel, nem valamiféle küldetésként élik meg a népzenék népszerűsítését. Az a fontos, hogy a meghívott zenekarok jók legyenek. „Ha e mellett még magyar (vagy más népekhez kötődő) zenét is játszanak, az csak külön öröm” – mondja a zenész-szervező.

Évente nagyjából húsz – különböző stílusú – produkciót hívnak meg a folkzene, a jazz, a klezmer, a cigányzene és egyéb rokonterületek művelői közül. Az első időben még Kaláka Folkfesztiválnak hívták a rendezvényt, mert akkoriban csak itt volt ilyen. Később, amikor már mindenhol rendeztek folkfesztiválokat, ezt a jelzőt elhagyták, és csak Kaláka Fesztivál lett az elnevezés. „Ebből ez az egy van” – szögezi le Gryllus.

Tudod, hogy nincs bocsánat:

Tulajdonképpen azt is mondhatnánk, hogy ez volt az első világzenei fesztivál, de 1980-ban még fel sem találták ezt a szót. A közel három évtized alatt 256 fellépő fordult meg a rendezvényen a világ minden tájáról. Gryllus Dániel szerint valamiért – talán a vár miliője, a fesztivál hangulata, vagy a fellépők összeállítása okán – itt mindenki „csúcsformát fut”.

A főszervező nem szívesen emel ki az idei felhozatalból senkit, egyedül a berlini RotFront zenekart említi – itt énekel lánya, Gryllus Dorka is, ezt azonban szerényen elhallgatja -, mint különleges soknemzetiségű fellépőt. Pedig volna mit kiemelni, idén ugyanis Bognár Szilvia, Karen Caroll, Ferenczi György és a Rackajam, a Karaván Família, a Misztrál együttes, a Miqueu és Baltazar Montanaro, és Elsa Valle váltja egymást többek közt a Várszínpadon és az Árokszínpadon. A Kispál és a borz frontembere megint egy különleges produkcióval jelentkezik, amit Lovasi és a Véletlen névvel hirdettek meg. Mindez leginkább egy idén megjelent lemez anyagát takarja, ahol Lovasi a Lackfi János verseire írt Heidl György-dalokat énekli.

Természetesen a Kaláka adja a fesztivál vasárnapi zárókoncertjét, de emellett fellép még a névadó együttes a városházi nyitórendezvényen és a szombati Gyerekfesztiválon is. Ez utóbbin Gryllus Vilmos önálló koncertet is ad.

A hagyományos várbéli hangversenyek mellett a fesztivál művészeinek közreműködésével ökumenikus istentisztelet tartanak a Belvárosi Evangélikus templomban, a négy nap alatt a látogatók reneszánsz vásáron vehetnek részt, ahol különböző mesterségbemutatókat, mutatványosokat, vásári komédiákat tekinthetnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik