Élet-Stílus

Csehország – Brückner utolsó csatája

Nincs Panenka, nincs Masopust, nincs Nedved – és talán nem lesz Rosicky sem. A cseheket ennek ellenére nem szabad leírni, már csak azért sem, mert csoportból szinte biztosra vehető a továbbjutásuk.

A cseh „újhullám” 1996-ban tűnt fel, amikor a Patrik Berger köré szerveződő csapat óriási meglepetésre ezüstérmet szerzett az angliai Európa-bajnokságon (ki ne emlékezne Poborsky zseniális góljára a portugálok elleni negyeddöntőben, amikor leültette Vítor Baiát…).

Az igazi áttörést azonban a 2004-es Eb jelenthette volna: a portugáliai kontinensviadalon a csehek játszották a leglátványosabb futballt, mindhárom csoportmeccsüket megnyerték (a hollandok ellen 0-2-ről fordítottak 3-2-re), a dánokat a villámléptű Baros az őrületbe kergette a negyeddöntőben (3-0), a görög védőfalat azonban ők sem tudták megbontani (0-1).

A 2006-os világbajnoksággal aztán véget ért egy korszak a cseh futballban, legalábbis úgy tűnt. A vébén a ghánai atléták „szétfutották” a cseh veteránokat, ezért a világbajnokság után mindenki frissítést követelt. Lett is: Nedved a nemzeti csapattól, Poborsky pedig a futballtól köszönt el.

Megelőzték a németeket

A generációváltás meglepően könnyedén sikerült: Brückner jó érzékkel építette be a csapatba Polákot, Plasilt és a fiatalokat. A 2008-as Eb-selejtezők során a prágai, németek elleni vereség jelentette a mélypontot: a helyzetek alapján a németeknek nem 2-1-re, hanem 6-1-re kellett volna nyerniük, ráadásul a meccs utáni „prostibotrány” sem tett jót a csapat megítélésének (egy cseh bulvárlap kiderítette, hogy Rosicky és társai prostituáltakat fogadtak a csapat szállásán a mérkőzés után, s hajnalig mulattak).

Az Eb-n búcsúzik a 68 éves szakember (Getty)

Az Eb-n búcsúzik a 68 éves szakember (Getty)

Mégis ez volt az a pont, ami összekovácsolta az új cseh csapatot: onnantól kezdve remek sorozatot produkáltak, s a végén még a németeknek is visszavágtak. Münchenben 3-0-ra verték a Nationalelfet, könnyed és ötletes futballal, pedig Rosicky is hiányzott (helyette az a Marek Matejovsky volt az irányító, akit azóta leigazolt a Reading). Külön örömet jelentett a csehek számára, hogy oda-vissza legyőzték a frusztrált szomszédot: idegenben 3-0-ra, otthon 3-1-re verték Szlovákiát, s végül a csoport első helyén végeztek.

Tomás Rosicky talán az Európa-bajnokságot is kihagyja – ez a hír sokkolta a cseh közvéleményt az utóbbi hetekben. Az Arsenalban futballozó „kis Mozart” a cseh futball legféltettebb kincse. 2001-ben az akkor húszéves Rosickyért 25 millió márkát fizetett a Borussia Dortmund – ami átigazolási rekordot jelentett a Bundesligában. Jelenleg egy másik cseh tehetség bontogatja szárnyait a Bundesligában, a teplicei Martin Fenin, aki élete első német bajnokiján mesterhármast szerzett az Eintracht Frankfurt csatáraként.

Brückner befejezi

Karel Brückner, a csehek 68 éves szövetségi kapitánya az Európa-bajnokság után feláll a kispadról. A vállig érő ősz haja miatt Kleki Petrának becézett tréner eredményei tekintélyt parancsolóak: zsinórban három nagy világversenyre vezette ki a cseh válogatottat (egy világ- és két Európa-bajnokságra), mérlege a selejtezőkön 27 győzelem, 3 döntetlen és mindössze 4 vereség. Nem véletlen, hogy a futball történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS rendre beválasztja őt a világ legjobb edzői közé.

Pedig Brückner az egyik legrosszabbul kereső szövetségi kapitány: éves fizetése 4 millió cseh korona, vagyis ötvenszer kevesebbet kap évente, mint például Fabio Capello az angol kispadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik