Élet-Stílus

Teszt: Audi A4 quattro – csíkszemű ragadozó

Egy egyszerű bóknál sokkal többet kell majd felmutatnia annak, aki azt szeretné, hogy kinyíljon neki a 265 lóerős Audi A4-es ajtaja. Attól kezdve viszont öröm lesz minden perc. És rövidebb lesz egy ház árával is.

Valószínűleg valaki nagyon szomorú lesz az Audi portáján, de akkor is igaz, hogy az új A4-es, bármilyen finom részleteket is rejt, bármennyire is atletikus alkattal rendelkezik, az emberek csak az első lámpája miatt veszik észre. Az extraként rendelhető LED-sor viszont olyan agresszívvé teszi a megjelenését, hogy az autósok már csak azért is félrehúzódnak előlünk, hogy megnézzék milyen autó jön mögöttük.

A LED-sor helyzetjelzőként funkcionál, de éjjel-nappal feltűnő az amúgy is mérgesre rajzolt A4-es pofáján. Az autó hátulja picit unalmasra sikeredett, pedig olyan szép lámpabura van rajta, ami egy angol sportautón is megállná a helyét.

Minden hájjal megkent

Az új A4-es jelenlegi csúcsmodelljéről lévén szó, a 3,2-es Quattroba mindent belezsúfoltak, amit tud ma egy Audi és ez látszik is, amint kitárjuk a vezetőajtót. A nemzetközi űrállomáson valószínűleg kevesebb állítási lehetőség van mint itt, igaz pedánsan minden funkciót besoroltak egy-egy viszonylag értelmes menüpont alá. Ha eleget babrálunk vele, olyan dolgokra bukkanhatunk, amelyekre az ég-világon semmi szükség. Persze egy unalmas órában jól elüthetjük vele az időt.

Képgaléria (vezess.hu)

Képgaléria (vezess.hu)

A tolatókamera, a holttérfigyelő rendszer, az állítható kormány, motor, lengéscsillapító még korántsem az összes extra, amit a tesztautónkba belezsúfoltak. Egyelőre maradjon titok, hogy az alaphelyzetben 13 milliós 3,2 FSI mennyit kóstált így minden extrával felcicomázva.

Ahhoz, hogy ne rohanjunk hanyatt-homlok menekülve az ár hallatán, el kell tölteni pár órát, napot a tégla színű bőrüléseken, és élvezni, ahogy hájjal keneget az autó.

Nagyon megy

A 265 lóerős, 3,2 literes szívómotor erősebb annál, mint amire számítottunk. Meglepő erővel képes gyorsítani szinte minden helyzetben, szép a hangja is, és olyan élénk, mint egy négyhengeres japán sportmotor.

A motor újdonsága, hogy a változó szelepvezérlés nem fordulatszámfüggő, hanem a terhelés függvényében változik, magyarán alacsonyabb fordulatszám mellett is nagyobbat tudunk ugrani, ha tövig benyomjuk a gázpedált. Ebből az következik, hogy az autó minden helyzetben rendkívül rugalmas, és a vártnál gyorsabban reagál a gázpedállal való érintkezésre.

A motor ereje már bőven elegendő lenne egy automata váltón keresztül is, de a hatsebességes kézi váltó olyan rövid utakon jár, hogy az kapásból megszerette magát mindenkivel, aki csak megmarkolta. A kicsit versenyautós érzés ellenére akár észrevehetetlenül is kapcsolható, ha épp nem szaladt el velünk a ló.

Ez pedig könnyen előfordul, mert 6,2 másodperc alatt már 100-on van az autó, és ha nem figyelünk oda, észrevétlenül eléri a 160-at. Nem valószínű az sem, hogy a 250 km/órás végsebesség elérése komolyan megviselné a technikát.

Felkavarja a port

Az A4-es nőtt ugyan, de ez érzésre egyáltalán nem vált hátrányára a kanyarokban, ahol szintén nem akad sok gondja az A4-esnek. A befeszített lengéscsillapítók és a közvetlenre állított kormányzás igazi kezes báránnyá teszi A4-est.

Amikor nem a motor és nem a kipufogó szép duruzsolását hallgatjuk, akkor örömteli pillanatokat okozhat a Bang & Olufsen hifi, ami túlzás nélkül koncerttermet varázsol az autó belsejéből.

Gyakorlatilag az A4-es ízig-vérig prémiumtermék több mint 19 millióért, amibe gyakorlatilag lehetetlen bárhol is belekötni. Ennyi a tökéletesség ára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik