Élet-Stílus

Bárányok tüntettek az életükért

Az élő vágóállatok hosszú távú szállítása mérhetetlen szenvedést okoz: túlzsúfoltság, az itatás és etetés hiánya, nyáron a gyilkos forróság jellemzi a körülményeket, sok állat útközben elpusztul. Mindezt azért, hogy „friss áruként” érkezzenek a célországba. Szegeden harminc, báránynak öltözött állatvédő demonstrált a kegyetlen bánásmód ellen.

A fagyasztott hús hűtve szállítása több mint 125 éves múltra tekint vissza. Mégis borjak, sertések, lovak és bárányok milliói szenvednek és pusztulnak el évente azokon a szükségtelenül hosszú utakon, melyeken azért szállítják őket élve, hogy a célországban levágva „friss áruként” értékesíthessék – hívja fel a figyelmet a World Society for the Protection of Animals (WSPA) jelentése.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

A szegedi akció a „Sérülékeny küldemény” nemzetközi kampány része, célja, hogy beszüntessék a hosszú távú vágóállat-kereskedelmet – tájékoztatta a FigyelőNetet a Fauna Egyesület. A Fehérkereszt Állatvédő Ligával összefogva békés akcióval hívták fel a figyelmet arra, hogy az élve szállítás az állatok számára mekkora szenvedéssel jár, és mennyire fontosak a magyarországi hatósági ellenőrzések. A demonstráción harminc bárányjelmezbe öltözött önkéntes transzparenseken mutatta be a világ négy legborzasztóbb élőállat-szállítási útvonalát.

Magyarország elsősorban tranzitország a Közép-Kelet-Európai térségben. A legnagyobb számban bárányokat – évente 1,7 milliót – szállítanak hazánkból és Romániából Olaszországba és Görögországba, többségüket a húsvétot megelőző két hétben. Emellett évente 35 ezer lovat utaztatnak hazánkon keresztül olasz és spanyol vágóhidakra. Az EU-csatlakozás óta egy növekvő mértékű, ellentétes irányú szállítás is beindult: 2006-ban Hollandiából 420 ezer sertés érkezett hazánkba és Romániába.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Régiónkban tipikus állatvédelmi problémák a túlzsúfoltság, az itatás és etetés hiánya, a kötelező pihentetési idők be nem tartása, a hivatalos dokumentumok hiányos kitöltése, és azok meghamisítása – jellemzően Romániában. Bár hosszú távú célunk, hogy az élőállat-kereskedelmet váltsa fel a hús- és állati eredetű termékek szállítása, rövid távon azt tartjuk reálisan elérhetőnek, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrizzék a jelenlegi EU jogszabályok betartását – fogalmaz Pencz Levente, a Fauna Egyesület programigazgatója.

Az állatvédők üdvözlik, hogy a húsvétot megelőző két hétben a magyar hatóságok fokozottan ellenőrzik az élőállat-szállítmányokat. Emellett szorgalmazzák minden érintett társhatóság – vám- és pénzügyőrség, rendőrség – összefogását egy hatékony és minél kiterjedtebb kontroll kialakítására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik