Élet-Stílus

Ötven év után újra medúzák az Állatkertben

Újabb látványossággal gyarapodott az Állatkert tengeri akváriuma. Az egyik medencében kékes fényben tündöklő medúzákat láthat a nagyközönség.

Csaknem fél évszázad után ismét élnek medúzák a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az Akvárium egyik – jelenleg még kísérleti fázisban működő – medencéjében ugyanis tucatnyi füles medúza (Aurelia aurita) kerül bemutatásra.

A medúzák akváriumi tartása rendkívül nehéz. Ennek oka egyrészt az, hogy ezek az állatok rendkívül törékenyek, sérülékenyek, hiszen testük 95 százaléka vízből áll. Akár egy felszálló légbuborék is átszakíthatja leheletfinom szöveteiket. A medúzatartás másik fő nehézsége abból adódik, hogy ezek az állatok a vízben sodródó apró szervezetekkel, planktonokkal táplálkoznak. Hasonló tápanyagsűrűséget azonban az akváriumi körülmények között nem lehet megvalósítani, ezért a medúzákat egyenként kell megetetniük a gondozóknak. A meduzák számára a 9-19 °C fokos víz a legkedvezőbb, ezért az állatkertben hűtőrendszert is kell biztosítani a számukra.

Fél évszázad után ismét láthatunk medúzákat az Állatkertben

Fél évszázad után ismét láthatunk medúzákat az Állatkertben

A fenti nehézségek miatt Budapesten eddig még soha nem volt komoly medúzabemutató, csak alkalmilag került bemutatásra egy-két egyed, utoljára fél évszázada. Mivel a füles medúzák viszonylag rövid életűek, élettartamuk ritkán haladja meg a hat hónapot. A következő szakmai kihívás egy olyan medúza-háttértenyészet beállítása lesz, amely biztosítja a bemutatómedence állományának folyamatos utánpótlását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik