Élet-Stílus

Angol remények, olasz parádé

Spanyolország revansot vett a franciákon, Angliába pedig visszaköltözött a remény – igaz, nem a jó játék, hanem a futballisták akarása formájában.
Az olaszok gáláztak a portugálok ellen.

Malagában a spanyol válogatott javított a franciák elleni siralmas mérlegén, az Aragones-legénység egy góllal nyerte a kiegyensúlyozott összecsapást.

A mérkőzés előtt a figyelem ugyan a Barcelona tinédzserének, Krkicnek a bemutatkozására összpontosult, a nap hőse Capdevilla lett. A Villarreal bekkje előbb vezetést szerzett, majd kétszer is utolsóként mentett a felpaprikázott franciák elől.

A 17 éves Krkic gyomorpanaszai miatt nem játszhatott, így egyelőre várni kell arra, hogy ő legyen minden idők legfiatalabb spanyol válogatottja. A két csapat megváltozott szerelésben kocogott ki a kezdéshez – a spanyolok a hollandokéra emlékeztető arany mezben és fehér nadrágban, míg a franciák az „ősi” spanyol szerelésben, piros-kékben pompáztak.

A nap hősét, Capdevillát (jobbszélen) ölelgetik a társak (AFP)

A nap hősét, Capdevillát (jobbszélen) ölelgetik a társak (AFP)

Az első félidő viszonylagos eseménytelensége után – Henry átemelési kísérlete, és Xavi kapu fölé szálló lövése okozott izgalmakat – a második játékrészben lett nagyobb az iram. A csereként beállt Villa szabadrúgásból lőtt kapufája sem riasztotta meg a túlontúl is magabiztos vendégeket – akik a 80. percben ráfizettek „nyugis” játékukra.

Szöglet után Iniesta lövését Diarra fejelte épp Capdevilla elé, s a hátvéd a hálóba lőtt. A franciák ekkor tempósabbra vették az iramot, s átvették az irányítást. A 84. percben Benzema fejelt fölé öt méterről, majd egy kiugrás után Henry gurított el a kapus és a kapu mellett.

A Barcelona támadója a hosszabbításban tékozolta el legnagyobb lehetőségét: miután három hátvédet is befűzött, lőtt – egyenesen Casillasba. A kipattanó után ismételt, ám ekkor Capdevilla állta útját.

A spanyolok megőrizték előnyüket, s ez elsősorban a szövetségi kapitánynak jöhet jól. Aragones ugyanis harcban áll a spanyol szövetséggel, tanítványai azonban újabb adut adtak a kezébe.

Remek formában a világbajnok

Zürichben a világbajnok olaszok a portugálokkal meccseltek, s bár mindkét oldalon voltak hiányzók (a Donadoni-csapatból Buffon, Gattuso, Materazzi és Camoranesi, a portugáloktól Pepe, Simao és Nuno Gomes maradt ki), két masszív együttes csapott össze a svájci városban. A nap talán legjobb mérkőzésén a rendszerint „cinikusan” játszó felek ezúttal nyílt sisakos támadófutballal rukkoltak elő, a stadionban helyet foglaló több mint 30 ezer néző legnagyobb örömére.

A portugálok kezdtek jobban, Maniche fejesénél Amelia mentett. Az olaszok azonban majdnem vezetést szereztek – azért csak majdnem, mert Pirlo góljánál a játékvezető kezezést látott (a visszajátszás alapján a melléről pattant elé a labda). Pirlo szabadrúgása után Ambrosini (fejjel), majd Oddo ívelése után Di Natale (közelről jobbal) tornáztatták Ricardót, aki remekelt. A portugálok szögletből veszélyeztettek, Bruno Alves fejese azonban mellé ment.

A félidő derekánál az olaszok átvették az irányítást. Di Natale lapos lövése, majd az azt követő szögletből De Rossi fejese is gólt érdemelt volna – nem így lett, sőt, a lendületben lévő világbajnokot némileg visszavetette, hogy a megsérülő Zambrotta cserét kért.

Toni nem egy ziccert kihagyott, de egyet értékesített (ANSA)

Toni több ziccert kihagyott, de egyet értékesített (ANSA)

Az első játékrész hajrájában Makukula-Toni párbajjá fajult a találkozó. A portugál 24 méteres lövése után a Bayern támadója tört ki, de elkapkodta helyzetét annak ellenére, hogy csak Ricardo állt előtte. Ismét Makukula következett, s remek lövése ekkor már a kapufát is súrolta. Ha utóbbi javított, Tonin volt a sor…

Cristiano Ronaldo védjegyes szabadrúgása – elcsavart a sorfal mellett, de Amelia résen volt – és egy portugál kontra (Quaresmáék három az egy ellen törhettek kapura, mégis elkapkodták) után a Zambrottát váltó Grosso lőtte be a labdát, a balról érkező beadásba Toni belepiszkált. Vezetett Olaszország.

Azúrkék fesztivál

Térfélcsere után kitartott az olaszok lendülete. Toni egymaga két ordító helyzettel indított – előbb fölé fejelt, majd ziccert rontott. A kidolgozott helyzetek kimaradtak, egy megpattanó labda viszont becsapta a remek Ricardót. Pirlo távoli lövésébe Cannavaro ért bele, s máris kettővel vezettek az olaszok.

A félidő derekán kezdett „kinyílni az olló”, az olaszok ekkor már egyértelmű fölényben játszottak, a portugálok erejét lekötötte a megújuló hullámokban érkező olasz támadások hárítása. Egy Palladino-Di Natale kényszerítő után ismét az újabb bravúrt bemutató Ricardón múlt, hogy nem nőtt a különbség, majd a Juventus fiatal támadója is átkozhatta szerencséjét azok után, hogy Cannavaro jobboldali beívelése után előbb mellel megszelídítette a labdát, majd még a levegőben kapásból lőtt, Ricardo és a léc együttesen hárított.
Világklasszis mozdulat volt.

Két csere, Hugo Almeida és Borriello helyzetei után az ismét magukra találó portugálok faragtak a hátrányukból. Nani ívelése után Quaresmát hagyták egyedül az olaszok, s a szélső ügyesen átemelte Ameliát. Kevesebb mint 60 másodperccel az olaszok ismét kettővel vezettek!

A csereként beszállt Quagliarella első labdaérintéséből gólt szerzett. Di Natale centerezése után Perrotta készített elő, és az Udinese csatárja közelről esélyt sem hagyott Ricardónak. A záró tíz percben a két csapat már elsősorban a pihenéssel törődött, igaz, Ronaldo szabadrúgása még megtornáztatta Ameliát.

Az olaszok megérdemelten nyertek zsinórban hatodszor.

Felcsillant a remény Angliában

Az angol labdarúgó-válogatott kispadján győzelemmel mutatkozott be Fabio Capello, miután csapata a Wembley Stadionban barátságos mérkőzésen 2-1-re legyőzte a nyári Európa-bajnokság társrendezőjét, Svájcot.

Az olasz szakember mindössze három olyan játékost nevezett a kezdő tizenegybe, akik a november 21-i, horvátok elleni 3-2-re elveszített sorsdöntő Eb-selejtezőn is az első perctől ott voltak a Wembleyben.

A gólszerző Wright-Phillipsnek gratulálnak a többiek (AP)

A gólszerző Wright-Phillipsnek gratulálnak a többiek (AP)

Az első 35 perc tétovább angol játéka után a félidő hajrájában lett izgalmasabb a meccs. Joe Cole az ötös bal oldalán előbb alaposan megbolondította védőjét, majd az érkező Jenas elé tálalt, aki négy méterről lőtt az üres hálóba. A rendkívül motiváltnak tűnő, igaz, sokat hibázó angolokat a második félidőben Derdiyok lepte meg egy remek bal alsó sarkos lövéssel.

Az egyenlítés azonban nem fogta meg a házigazdákat. Egy előrevágott labdával Gerrard viharzott be a svájci tizenhatosra, takarásból laposan középre játszott, s a bevetődő Wright-Phillips közelről betalált. A továbbiakban is az angolok akarata érvényesült, ugyanakkor Svájc megmutatta, hogy nem a pofozógép szerepére készül a saját rendezésű Európa-bajnokságon.

A CIKK FOLYTATÓDIK

—-Barátságos mérkőzések—-

Spanyolország-Franciaország 1-0 (0-0)
Malaga , La Rosaleda 28 000 néző.
Gól: Capdevila (80.)
Spanyolország: Casillas – Ramos (Angel, 46.; Juanito, 75.), Albiol, Marchena (Ibanez, 46.), Capdevila – Iniesta, Xavi, Fabregas, Albelda (Xabi Alonso, 62.), Riera (Villa, 46); Torres (Guiza, 24.). Szövetségi kapitány: Luis Aragones
Franciaország: Coupet – Sagnol, Thuram (Escude, 46.), Gallas, Abidal – L. Diarra, Vieira (Ben Arfa, 82), Toulalan, Malouda – Henry, Anelka (Benzema, 60.). Szövetségi kapitány: Raymond Domenech

A müncheni áldozatokra emlékeztek a Wembely-ben (AFP)

A müncheni áldozatokra emlékeztek a Wembely-ben (AFP)

Anglia-Svájc 2-1 (1-0)
London, Wembley, 86 857 néző.
Gól: Jenas (40.), Wright-Phillips (62.), illetve Derdiyok (58.)
Anglia: James – Brown, Ferdinand, Upson, A. Cole (Bridge, 74.) – Bentley, Gerrard, Jenas (Wright-Phillips, 58.), Barry (Hargreaves, 74.), J. Cole (Crouch, 58.) – Rooney (Young, 87.). Szövetségi kapitány: Fabio Capello
Svájc: Benaglio – Lichtsteiner (Behrami, 46.), Eggimann, Senderos (Grichting, 56.), Spycher – Inler, Fernandes (Huggel, 84.), Gygax (Derdiyok, 46.), H. Yakin (Margairaz ,64.), Barnetta – Nkufo (Vonlanthen, 46.). Szövetségi kapitány: Kobi Kuhn

Olaszország-Portugália 3-1 (0-0)
Zürich, 30 500 néző.
Gól: Toni (45.), Cannavaro (50.), Quagliarella (78.), illetve Quaresma (77.)
Olaszország: Amelia – Oddo (Cassetti, 81.), F. Cannavaro, Barzagli (Gamberini, 53.), Zambrotta (Grosso, 29.) – De Rossi (Perrotta, 53.) – Palladino (Quagliarella, 78.), Pirlo, Ambrosini, Di Natale – Toni (Borriello, 72.). Szövetségi kapitány: Roberto Donadoni.
Portugália: Ricardo – Bosingwa (Ribeiro, 69.), R. Carvalho, B.Alves, Caneira (P. Ferreira, 46.); Petit (F. Meira, 46.), Maniche (Meireles, 62.) – Quaresma, Deco (Nani, 46.), C.Ronaldo – Makukula (Almeida, 57.). Szövetségi kapitány: Luiz Felipe Scolari.

A németek, nem remekeltek, de győztek (MTI)

A németek, nem remekeltek, de így is simán győztek (MTI)

Ausztria-Németország 0-3 (0-0)
Bécs, Ernst Happel, 48 500 néző.
Gól: Hitzlsperger (53.), Klose (63.), Gomez (80.)
Ausztria:
Manninger – Pogatetz, Stranzl, Proedl, Fuchs – Standfest, Aufhauser
(Prager, 70.), Ivanschitz, Saeumel – Harnik (Kienast, 74.), Linz
(Kavlak, 82.). Szövetségi kapitány: Josef Hickersberger
Németország:
Lehmann – Westermann, Mertesacker, M. Friedrich (Hilbert, 74.), Lahm –
Schneider (Podolski, 59.), Ballack (Rolfes, 87.), Hitzlsperger (Jones,
82.), Schweinsteiger – Kuranyi (Gomez, 59.), Klose. Szövetségi
kapitány:
Joachim Löw

Horvátország-Hollandia 0-3 (0-2)
Split, Poljud stadion, 28 ezer néző.
Gól: Heitinga (9.), Huntelaar (37.), Vennegoor of Hesselink (89.)
Horvátország: Pletikosa – Corluka, R. Kovac (Knezevic, 70.), Simunic, Simic (Pranjic, 46.) – N. Kovac (Leko, 70.), Modric, Srna (Babic, 86.), Kranjcar (Olic, 46.) – Petric, Da Silva (Rakitic, 70.). Szövetségi kapitány: Slaven Bilic
Hollandia: Van der Saar – Melchiot (De Jong, 71.), Heitinga, Mathijsen, De Cler – De Zeeuw, Sneijder, Van Bronckhorst – Van der Vaart (Vennegoor of Hesselink, 84.) – Huntelaar (Emanuelson, 75.), Babel (Afellay, 55.). Szövetségi kapitány: Marco van Basten

További mérkőzések:
Wales-Norvégia 3-0 (1-0)
Gól: Fletcher (15.), Koumas (62., 89.)

Írország-Brazília 0-1 (0-0)
Gól: Robinho (67.)

Észak-Írország – Bulgária 0-1 (0-1)
Gól: Evans (38.-öngól)

MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA 1-1 (0-0)
Gól: Gera (54.), illetve Sesták (64.)

Málta-Fehéroroszország 0-1 (0-0)
Gól: Romascsenko (89.)

Lengyelország-Csehország 2-0 (2-0)
Gól: Lobodzinski (6.), Lewandowski (29.)

Görögország-Finnország 2-1 (0-0)
Gól: Hariszteasz (67.), Kacuranisz (72.), illetve Litmanen (66.)

Törökország-Svédország 0-0

Izrael-Románia 1-0 (0-0)
Gól: Golan (25.)
Kiállítva: Petre (23., Románia)

Szlovénia-Dánia 1-2 (1-1)
Gól: Novakovic (38.), illetve Tomasson (31., 11-esből), Bendtner (62.)

Izland-Örményország 2-0 (1-0)
Gól: Gudmundsson (45.), illetve Thorvalsson (72.)

Ciprus-Ukrajna 1-1 (1-0)
Gól: Aloneftisz (19., 11-esből), illetve Milevszki (71.)

Macedónia-Szerbia 1-1 (0-1)
Gól: Novevski (58.), illetve Lazovics (43.)

Grúzia-Lettország 1-3 (0-3)
Gól: Kaladze (47.), illetve Karlsons (7.), Stepanovs (15.), Astafjevs (33.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik