Élet-Stílus

Szégyelli magát a kézis lányok kapitánya

A magyar női kézilabda-válogatott legfeljebb csak azért dicsérhető meg a vasárnap zárult franciaországi világbajnokság után, mert az olimpiai selejtezőt érő nyolcadik helyen végzett. A kapitány egyelőre nem kívánta kommentálni a csalódást okozó eredményt, csak annyit közölt, hogy megbomlott a csapategység.

Németh András szövetségi kapitány csapatát csak akkor premizálta volna a hazai szövetség, ha a legjobb hét között zár. Ez nem történt meg, mert a 15 napos torna utolsó hetében mind a négy mérkőzését elveszítette, és olyan történelmi kudarc is érte, mint az Angola ellen fájdalmas fiaskó.

„Könnyű” meccseket buktunk el

A társaság felemás képet mutatott. Egyrészt képes volt sztáregyüttesek ellen klasszis teljesítményre: a későbbi aranyérmes oroszokkal szemben – többszöri biztos vezetés után – csak egy góllal kapott ki a negyeddöntőben, a bronzérmes németekkel döntetlent játszott, míg a negyedik helyen záró románokat legyőzte.


Szégyelli magát a kézis lányok kapitánya 1

Pálinger Katalin végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott (MTI)


Az All Star-csapat

Kapus: Valérie Nicolas (francia)
Balszélső: Olina Vjahirjova (orosz)
Bal átlövő: Gru Hammerseng (norvég)
Irányító: Görbicz Anita
Beállós: Ionela Stanca (román)
Jobb átlövő: Grit Jurack (német)
Jobbszélső: Jana Uszkova (orosz)

MVP: Katja Nyberg (norvég)


Szégyelli magát a kézis lányok kapitánya 2

Szégyelli magát a kézis lányok kapitánya 3

Ugyanakkor „sikerült” pontot veszíteni az olimpiáról biztosan lemaradó spanyolokkal szemben, nyögvenyelősen nyerni a japánok ellen, javuló formát, aztán siralmas játékot bemutatni a Koreai Köztársaság ellen, végül pedig kikapni Angolától. Ez utóbbi még nem fordult elő, mint ahogy az sem, hogy egy afrikai válogatott – még ha földrésze legjobbja is – legyőzze a magyarokat.

Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke ki is emelte: ez volt az első női vb, amelyen – Dél-Koreát leszámítva – ázsiai, afrikai és amerikai csapatok megszorongatták az erősebb európaiakat.

Egyelőre nincs válasz a kudarcra

Hogy miért jutott idáig a magyar válogatott, arra a kapitány még nem kívánt reagálni. Mint mondta, annyira szégyelli magát, és jelenleg nincs olyan állapotban, hogy ezt megtegye. Azért annyit közölt, hogy ha a játékosokat nem lehet motiválni, illetve képtelenek egymásért harcolni, ráadásul az egyik legfontosabb poszton, a jobb átlövő helyén nincs megfelelő formában lévő ember, akkor szinte képtelenség előrébb jutni.

—-Kettő és fél húzóember—-

A játékosok szerint a kapus Pálinger ezen a vb-n is remek teljesítményt nyújtott, és csak azért nem volt képes többre, mert az előtte védekezők nem segítették eléggé. Sok volt a kiállítás, és a fal – ahogy önkritikusan fogalmaztak – ementáli sajtra hasonlított, annyi volt benne a lyuk. A jobb szélen Kovacsicz és Balogh elfogadhatót nyújtott, extra nélkül. A jobb átlövő Mehlmannt sokat bírálták a teljesítménye miatt. Tény, hogy fontos szituációkban hibázott, majd aztán nem is számított rá a kapitány. Mentségére szolgálhat, hogy közvetlenül a vb előtt beteg és sérült volt.

Németh András kényszerből a jobbkezes – vagyis elvileg nem erre a posztra termett – Görbiczet foglalkoztatta, csakhogy így a torna All Star-csapatába is beválasztott győri klasszis nem tudott rendesen szervezni, pedig az a fő erőssége.

Nem bírták a terhelést

A beállósoknál az újonc Szamoránsky jól szerepelt, Borbás szintén hozta a tőle elvárhatót, pedig sérülten játszott a két hét alatt. Bal átlövőben Tóth – amíg bírta erővel – extraklasszis teljesítményt nyújtott, de ilyen terhelést ő sem tudott elviselni. Ferling volt az egyedüli, aki a „nagy hármas” (Pálinger, Görbicz, Tóth) mögé fel tudott nőni, bár nem a vb teljes ideje alatt.

A bal szélen Vérten keveset hibázott, Kirsner viszont egybehangzó vélekedések szerint nem hozta azt, amit tud. Szűcs kellemes meglepetés volt, amikor tudott, segített a csapaton.

Márciusban selejtezünk

Összességében elmondható, hogy a magyar válogatott korábbi önmagához képest visszaesett, mert a meghatározó emberek mögött nincsenek olyanok, akik egy-egy összecsapásra kiválthatják őket, két hétig pedig nem lehet csúcsformában játszani. Ehhez járul, hogy a legmagasabb szinten nem lehet „lyukas poszt”, minden helyre kell megfelelő tudású és formájú játékos.

Az olimpiai kvalifikációs sorozat még nem ért véget: március 28. és 30. között ötkarikás selejtező vár a csapatra. Amennyiben Angola megnyeri a jövő hónapban esedékes Afrikai Nemzetek Kupát, akkor Románia, Lengyelország és Japán lesz az ellenfél. A kvartett első két helyezettje jut ki a pekingi játékokra. Ha Angola valami csoda folytán nem lesz első, abban az esetben Németország, Svédország és Kuba vár a magyarokra.

—-A világbajnokság végeredménye—-

1. Oroszország
2. Norvégia
3. Németország
4. Románia
5. Franciaország
6. Koreai Köztársaság
7. Angola
8. Magyarország
9. Horvátország
10. Spanyolország
11. Lengyelország
12. Macedónia
13. Ukrajna
14. Brazília
15. Tunézia
16. Ausztria
17. Kongó
18. Kazahsztán
19. Japán
20. Argentína
21. Kína
22. Dominikai Köztársaság
23. Paraguay
24. Ausztrália

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik