Élet-Stílus

Csengőhangokkal mentenék meg a hazai könnyűzenét

Egy hazai cég csodafegyverként mutatta be új találmányát, amellyel megmentenék a hazai könnyűzenét. A lényeg, hogy a zenei tévén, vagy rádióban hallott számot azonnal megvehetjük csengőhangként. Hogy a szolgáltatás a sok sebből vérző magyar könnyűzenét nem menti meg, az több, mint valószínű, de az mindenesetre kiderült, hogy az emelt díjas csengőhang jó üzlet.

A 17611 Rádió sms elnevezésű találmány lényege, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, bonyolult, összetett kódok használata nélkül teszi lehetővé mobil tartalmak – elsősorban true tone és polifonikus csengőhangok – letöltését. Leegyszerűsíti a felhasználó részére a megrendelési folyamatot.


A jelenleg működő mobiltartalom-értékesítői modellek lényege, hogy különböző felületeken adott előadó, adott dalához kapcsolódó kódot kommunikál a szolgáltató (ahol a betűjelek általában a szolgáltatóra vonatkoznak, a számok pedig az adott szolgáltatáson belül elérhetővé tett egy bizonyos dalra), melyet felhasználó egy sms formájában elküld egy szintén a felületen kommunikált, emelt díjas telefonszámra. A kért mobiltartalomhoz kapcsolódó – általában wap – linket egy válasz sms-ben kapja meg a felhasználó. A tartalom megvásárlásához tehát pontosan ismernie kell az előadó nevét, a dal címét, valamint azt a bonyolult kódot, ami az adott dalra mutat.

A Rádió sms esetében viszont a felhasználó adott audio, vagy audio-vizuális médium műsorán észleli a megszerezni kívánt tartalmat. Az elhangzás ideje alatt egy meghatározott telefonszámra elküldi a médium nevét. A rendszer az sms alapján beazonosítja, hogy az adott sms elküldésekor az adott médiumban mely előadó mely dala hangzott el. Az így a csengőhang wap linkjét a rendszer egy válasz sms-ben juttatja el.


„A szerző megélhetése került veszélybe”

A szolgáltatás fejlesztői szerint az egyedülálló találmány nagyban javíthat a könnyűzenei élet szereplőinek az elmúlt években igencsak nehézzé vált helyzetén. A zenészek munkáját ugyanis nagyban nehezíti az, hogy a kalózlemezek, és a file-cserélő oldalakon történő dalletöltések után nem illeti meg őket jogdíj, ezért munkájuk anyagi ellentételezése az elmúlt években jelentősen csökkent, így több zenekar, előadó, szerző megélhetése került veszélybe.


Csengőhangokkal mentenék meg a hazai könnyűzenét 1

Zenészek nehéz helyzetben (Fotó: Red Lemon)



Az üzleti vállalkozást a szolgáltató cég még olyan neves előadók méltatásával is alátámasztotta közleményében, mint Pély Barna, a United frontembere, Kiss Endi, a Hooligans dobosa, és Péter Szabó Szilvia, a Nox énekesnője. Hogy a nehéz sorsú popzenészek ezentúl majd dúskálni fognak-e a jogdíjakban, azt még nem tudni, de az biztos, hogy az emeltdíjas csengőhang-szolgáltatás elég jó üzlet az biztos.

600-700 milliós piac

Malcsiner Péter, a piacvezető Magyar Telekom mobil tartalomszolgáltató cége, az M Factory vezérigazgatója a FigyelőNetnek elmondta, hogy becslése szerint a csengőhangok piaca nagyjából 600-700 milliós lehet. A műsorok közbeni SMS-es megrendelést igen nehezen kivitelezhető szolgáltatásnak tartja, mert már pár másodperces csúszás egy másik szám lekérését jelentheti. Ráadásul emiatt a szolgáltatónak sok médiummal kell szerződéses kapcsolatot tartani. Malcsiner úgy véli, hogy az új szolgáltatás ugyan nem valószínű, hogy megmentené a hazai könnyűzenét, de megnövelheti a csengőhangok forgalmát.

Az M Factory felmérése szerint a külföldi-hazai előadok aránya a csengőhangoknál kétharmad-egyharmad a külföldiek javára. A vezető irányzatok sorrendje pedig a pop, a rock, az R&B, az elektronikus és a mulatós. A felhasználók egyre gyakrabban választják a true tone csengőhangtípust a polifonikussal szemben.

50 milliót csenget a zenészeknek

A csengőhangokból származó szerzői jogokból éves szinten mintegy 50 millió forint jogdíj folyik be a szerzői jogi irodához – árulta el a FigyelőNetnek Sajó Zuszanna, az Artisjus osztályvezetője. Az emelt díjas sms fogyasztói árának 10 százalékát kell befizetniük a tartalomszolgáltatóknak, de legalább 22 forintot. Ezt az összeget utalják át ők a szerzőknek, amit a csengőhangokat szállító cégek negyedéves forgalmi jelentéséből állapítanak meg.

Az Artisusak nincs olyan kimutatása, hogy a kifizetések milyen arányban oszlanak meg a hazai és a külföldi előadók között, de Sajó Zsuzsanna becslése szerint nem kevesebb a magyar eladók után befizetett jogdíj, mint a külföldi sztároké. Az jogvédők azt ugyancsak nem tudták megmondani, hogy mekkora a legmagasabb kifizetett összeg, de az alsó határ a kifizethetőségi határ, amely 100-200 forintot jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik