Élet-Stílus

Kevesen fizetünk a vírusirtókért

A magyarországi számítógépek többségén megtalálható valamilyen vírusirtó, ám többségüket ingyen birokolják a felhasználóik. A piacvezető NOD 32 forgalmazója mindemellett elégedett, és új termékkel, új arculattal igyekszik további felhasználókat gyűjteni.

Az NRC Piackutató cég legfrissebb felmérése szerint a magyarországi mintegy 4 574 000 számítógép-felhasználónak 93 százaléka, mintegy 4 253 000 ember használ valamilyen vírusirtó programot. Erre magyarázat lehet, hogy a megkérdezettek 71 százalékánál fordult már elő valamilyen fertőzés, aminek a legjellemzőbb következménye a számítógép újratelepítése (80 százalék), valamint egyes dokumentumok sérülése (37 százalék) volt.

Többségünk nem fizet értük

A beszerzés módját tekintve a megkérdezettek 41 százaléka ismerte el, hogy nem fizetett a termékért, letöltötte az internetről, amibe az ingyenes és a feltört verziók is beletartoznak, bár az előbbiek csak a piac 25 százalékát birtokolják a kutatás szerint. Emellett a felhasználók 17 százaléka vallotta: programját az ismerősétől kapta. 10 százaléknál a géphez járt, míg 9 százalék boltban, 8 százalék az interneten keresztül vásárolta meg, 7 százalék pedig nem válaszolt. Vagyis csupán 17 százalék az, aki bizonyíthatóan fizetett a programért. Mindemellett Klenovszki János, az NRC ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy sokan nem vallották be, valójában hogyan is jutottak a vírusirtóikhoz.

A kutatásból továbbá kiderül, a vírusirtó kiválasztásakor a legfontosabb szempont a különböző személyek – szakemberek és ismerősök – ajánlása, míg a megkérdezetteknek csupán 3 százaléka válaszolt úgy, hogy a döntésében a hirdetések befolyásolták. A legmeghatározóbb szempont, hogy a biztonsági szoftver ne terhelje, ne lassítsa le a számítógépet, majd ezt követi az ár. A felmérés szerint hazánkban a legnépszerűbb vírusirtónak (43 százalék) a NOD32 antivírusrendszer számít, amit két ingyenes szoftver követ: az avast! 14, illetve az AVG 11 százalékos részesedéssel. A negyedik helyre pedig a Norton Antivirus szorult 8 százalékkal.

Így egy gyors fejszámolással kiszámolható, hogy a piacvezető szoftverét körülbelül 1 800 000 felhasználó használja, amely kép csalóka lehet, ha a program forgalmazója, a Sicontact által jegyzett 60 ezer licenszhez viszonyítunk. Ellentmondás még sincs, ha az egyéni felhasználóknál egy géphez három felhasználót veszünk, s hozzáadjuk még az üzleti ügyfeleket is, akik a cég bevételének 70 százalékát adják, s egy „kulccsal” egyszerre több gépet is üzemeltetnek.

Új arculatra vált a NOD 32

A piacvezető szoftver forgalmazója ugyanakkor nagy kihívás elé néz, hiszen a megszokott terméke hamarosan új designnal és új névvel jelenik meg a piacon. Vagyis innentől a NOD 32 helyett már az ESET Smart Security-t kell keresnünk, amely várhatóan december közepén jelenik meg hazánkban magyar nyelven. A forgalmazó bejelentése szerint a designváltás, koncepcióban történő eltérést is takar, hiszen az új biztonsági központ a vírus- és kémprogram-védelem mellett már beépített tűzfalat és integrált levélszemétszűrőt is tartalmaz majd.

A szoftver nem csupán a vírusok, a kémprogramok és a rootkitek ellen nyújt majd megbízható védelmet, hanem megakadályozza az illetéktelen adatkommunikációt, a levélszemétszűrő segítségével pedig meggátolja a kéretlen reklámlevelek beérkezését is. Az ESET Smart Security ezért a forgalmazó elmondása alapján nagyobb teljesítményt nyújt, mintha a felhasználó feltelepítene a számítógépére egy vírusirtót, egy kémprogram-eltávolítót, egy tűzfalat és egy levélszemétszűrőt. Az ESET megoldásában a modulok ugyanis szorosan integráltak, és egymással is kommunikálnak. Emellett a program természetesen tartalmazni fogja a NOD32 vírusirtóban megismert proaktív ThreatSense technológiát, így védelmet nyújt majd a még ismeretlen számítógépes fertőzések, vagy más néven nulladik napi támadások többsége ellen is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik