Élet-Stílus

Öt bolygóból álló naprendszert fedeztek fel

Az eddig ismert legnépesebb bolygórendszert fedezték fel amerikai csillagászok. Az egyik kimutatott planéta elvileg az élet kialakulására alkalmas övezetben található.

Keddi közlésük szerint a tőlünk 41 fényévre lévő 55 Cancri nevű csillag másik négy bolygójának a létét már korábban kimutatták, és a mostani felfedezés erősíti azt a tudományos feltevést. hogy nem csak a mi Napunk, mint csillag, hanem a világegyetemben a vele rokon égitestek is rendelkezhetnek fejlett bolygórendszerrel.


A most felfedezett újabb Naprendszeren túli bolygó tömege ugyan 45-ször nagyobb a földinél, de hasonló közelségben kering anyacsillagához, vagyis az ő napjához, mint Földünk a Naphoz. Az 55 Cancri ötödik – immár – ismert bolygója 117 millió kilométer távolságban köröz napja körül, és 260 nap alatt tesz meg egy fordulatot, míg a Föld-Nap távolság 150 millió kilométer. Ez abból a szempontból érdekes, hogy az újonnan felfedezett planéta elvileg az élet kialakulására alkalmas övezetben található, és anyacsillaga is szinte olyan idős és akkora tömegű, mint a mi Napunk.


A felfedezők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az újonnan felfedezett bolygó a mi Szaturnuszunkhoz hasonló gázgömb-óriás lehet, így nem valószínű, hogy valaha is kialakulhatott rajta az élet. Viszont ha van legalább egy holdja, amely szilárd felszínnel rendelkezik, akkor viszont korántsem kizárt, hogy azon az égitesten legalábbis adottak a feltételek az élet megjelenéséhez. A csillagászoknak azonban még nem állnak rendelkezésére olyan érzékeny műszerek, hogy a Naprendszeren túli bolygók esetleges holdjait is kimutassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik