Élet-Stílus

Három vulkánkitörés fenyegeti egyszerre Indonéziát

Az indonéziai Kelud vulkán napról napra veszélyesebb. A krátertó vize lassan felforr, a földrengések pedig egyre gyakrabban követik egymást. Az országban két másik vulkán is aktív.

A kutatók szerint bármelyik pillanatban kitörhet a Jáva-szigeten lévő Kelud vulkán. „A kráterben annyira megnőtt a hőmérséklet, hogy a mérőműszerek felmondták a szolgálatot. A kráter fölött időközben egy 800 méter magas füstfelhő is kialakult. A földrengések pedig egyre kisebb időközökben követik egymást” – nyilatkozta Umar Rosadi vulkanológus hétfőn a nemzetközi hírügynökségeknek. A szakértők attól tartanak, hogy a vulkánkitörés hatalmas mennyiségű hamut, törmeléket és iszapot röpít a levegőbe.

„Mivel a kráterben uralkodó forróság tönkretette a műszereinket, már nem tudjuk mérni a krátertó vizének hőmérsékletét. A legutolsó adatok szerint – amelyet még a műszerek szolgáltattak – a kráterperemtől 15 méter mélyen lévő tó vize már 90 Celsius-fokos volt, vagyis nem sok hiányzott a forráshoz” – tette hozzá Rosadi, aki az 1731 méter magas hegy közvetlen közeléből figyeli az eseményeket.


Három vulkánkitörés fenyegeti egyszerre Indonéziát 1

A nyugalom viszonylagos fogalom


Jelenleg egy, a kráterperemen lévő automatikus kamera figyeli a kráterben zajló eseményeket. (Ezzel készült a fenti kép is.) Érdekesség, hogy 1990-ben a vulkán már akkor kitört, amikor a tó vize még csak 40 Celsius-fokos volt, így a mostani állapot ugyancsak fejtörést okoz a kutatóknak.

Agus Budianto, szintén a helyszínen vizsgálódó szakértő szerint a kürtőben lévő nyomás most három-négyszer akkora, mint az 1990. évi kitörés előtt volt. A tizenhét évvel ezelőtti kitörés 34 ember életét követelte. 1919-ben még ennél is nagyobb volt a pusztítás: akkor ötezer ember halt meg, és a fővárostól, Jakartától 600 kilométerre, délkeletre magasodó vulkán kitörése során több tucat falu is elpusztult.

Budianto szerint az 1990. évi kitörés során valószínűleg lávadugó keletkezett a kürtőben, ez az, ami egyelőre nem engedi felszínre törni a magmát. Éppen ezért a kutatók nagyon bizonytalanok az előrejelzést illetően: éppúgy elképzelhetőnek tartanak nagy erejű kitörést, mint azt, hogy a magma utat talál magának, és viszonylag nyugodtan elfolyik, de az is előfordulhat, hogy a vulkán kitörés nélkül elcsendesül.

Jelenleg mintegy 116 ezer ember van veszélyben a vulkán tíz kilométer sugarú körzetében. Több ezer embert már evakuáltak, de több tízezren a hatóságok felszólítása ellenére sem hagyták el az otthonukat, mert tartanak a fosztogatóktól.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az országban két másik vulkán is aktívnak mutatkozik. A Keludtól mintegy 70 kilométerre lévő Semeru vulkán (Jáva legmagasabb csúcsa, 3678 m) hamufelhőt ereget a magasba. A Jáva és Szumátra között a tengerben magasodó Anak Krakatau (a Krakatau történelmi kitörése után keletkezett új vulkáni sziget) a hamufelhő mellett izzó törmeléket és folyékony lávát lövell ki magából. Mindkét vulkánnál a második legmagasabb készültségi fokozatot léptették életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik