Élet-Stílus

TV-dilemma: megvegyem, vagy ne vegyem

Akár harminc százalékkal is csökkenhetnek az árak a szélesedő kínálat miatt a plazma- és LCD televíziók piacán. Karácsony előtt jelentős forgalomnövekedésre számítanak a forgalmazók. Jönnek az olcsó modellek is, de érdemes-e megvenni azokat?

Idén is óriási verseny alakulhat ki a plazma- és LCD tv-k karácsonyi forgalmában. A gyártók és forgalmazók óriási kínálattal és jelentős készlettel várják az ünnepi rohamot. A csalogató hatalmas vibráló digitális falak továbbra is csillogó – alapvetően megtévesztő minőségű – képekkel várják vásárlóikat a szaküzletekben és bevásárlóközpontokban.

HD-minőségű képek

Nem traktálva senkit a felbontások mélységeivel, részletes adataival, mégis érmes tudni az LCD vagy plazmatelevíziókról, hogy a szaküzletekben tapasztalt nagyszerű minőségű képet lehet, hogy csak évek múlva láthatjuk viszont, amikor majd megkezdődik a digitális sugárzás itthon is. A boltokban ugyanis a gyártók demo-adásait láthatjuk, otthon azonban a jelenlegi televíziós adás minősége meg sem közelíti a vevőcsalogató képanyagának minőségét, s mivel a vevők többsége tévézésre használná az új készüléket, így könnyen csalódhat az, aki hisz a szemének.


TV-dilemma: megvegyem, vagy ne vegyem 1

A képek egyre csillogogóbbak, az árak egyre elérhetőbbek


A technológia viszont mára elérte azt a szintet, hogy megbízható és jó minőségben kerülnek ki a gyártósorokról az egyre nagyobb képátlójú modellek. A DVD-szabványok csatájának elhúzódása viszont szintén lassítja a házi mozizásra is alkalmas 100 centi átló feletti televíziók elterjedését. A Blu-ray- és a HD DVD-lejátszók árcsökkenése és a filmforgalmazók HD-minőségben kiadott filmjei számának növekedése azonban kedvezhet a nagyképernyősöknek.

A versenyhelyzetet erősíti, hogy megjelentek a kitűnő minőségű videokivetítők is a boltokban, bár ezek iránt az érdeklődés még nem akkora, mint az új generációs tévék iránt.

Minőség és garanciák

Egy friss tengerentúli felmérés eredménye szerint az újabb technológiák, a lapos kijelzők megbízhatóbbak hagyományos társaiknál és a legtöbb hibát is még garanciálisan javítják a gyártók.

Az InformationWeek a Consumer Reports magazinjában megjelenő Annual Product Reliability Survey adataira támaszkodva számolt be az egyes generációk fontosabb jellemzőiről. Eszerint az LCD és a plazma megbízhatóbb megoldásnak bizonyult a mindennapokban, meghibásodási/javítási arányuk jóval alacsonyabb, a legtöbb gond pedig még a garancia ideje alatt keletkezik, így nem jár további költségekkel a vásárlók számára.

A legmegbízhatóbbnak a Panasonic készülékei mutatkoztak a felmérés szerint. Jól teljesített viszont a Sony, a Toshiba és a JVC (LCD), valamint a Pioneer és a Samsung (plazma). Az LCD szegmensben a Dell és a Hitachi bizonyult kevésbé megbízhatónak, a plazma terén pedig a Philips maradt el vetélytársaitól.

A vizsgált javítások jó része garanciális volt, mivel beleesett a gyártó által meghatározott körbe és időintervallumba. Azok, akik fizettek a javításért, általában 260 dollárt költöttek LCD-re, plazma esetében pedig akár 400 dollárt is kóstált a helyrepofozás. A magazin mindezek alapján azt javasolja, hogy felesleges kitolt határidejű garancia miatt többet költenünk a készülékekre – na persze nem mindenhol van ilyen lehetőség, itthon sokak számára ismeretlenek ezek az opciók.

Zuhanó árak

Az ünnepi időszakkal további áresésre lehet számítani, a lap számításai szerint a nagy felbontású kijelzők 30 százalékkal lehetnek majd olcsóbbak a tavaly év végi szinthez képest. Itthon is érzékelhető, hogy nem ritka az, hogy a tavalyi árhoz képest akár több százezer forinttal olcsóbban juthatunk hozzá az áhított modellhez.

Mindezek mellett érdemes odafigyelni a részletekre, hiszen az alacsony ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jó vásárt csinálunk. A napokban bejelentett Tesco sajátmárkás készülékek hangzatos akciói mögött is sejthető, hogy valamelyik nagy gyártó készüléke lapul. Az sem biztos, hogy azért mert azt állítja a bevásárlóközpont, hogy ők a legolcsóbbak ez igaz is. Volt már rá példa, hogy a meghirdetett árak mögött nem volt készlet, s úgy viszont igen könnyű olcsó terméket ígérni, ha nincs. Vékonyabb pénztárcájúaknak pedig nem kell sokat keresgélnünk az interneten ahhoz, hogy az olcsónak hírdetett saját márkásnál kedvezőbb árút találjunk márkásban is.

A legjobb árakat interneten keresztül találhatjuk meg, a mostanában már igen elterjedt árösszehasonlító oldalak segítségével. Itt is érdemes gondosan keresgélni és megfelelő garanciát biztosító forgalmazótól rendelni a kiválasztott modell. A többszázezres készülékek megérnek néhány hét próbálgatást is, amit a szaküzletek többségében gond nélkül megtehetünk. Ha már rászántuk magunkat egy új készülék megvásárlására érdemes olyat vennünk, amelyről jövőre még nem gondoljuk majd azt, hogy máris elavult készülékünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik