Élet-Stílus

Futurisztikus „kagyló” Pekingben

Megnyílt a közönség előtt a mintegy hatezer néző befogadására alkalmas kulturális létesítmény Pekingben. A titánból és üvegből megépített, sokak által vitatott küllemű hatalmas kupolával ékesített színház egy mesterséges tó közepén fekszik.

Ufó, kagyló, fél tojás, csepp – eddig már számos gúnyneve született az új pekingi Nemzeti Színháznak. A kritikusok elsősorban a 200 millió euróba kerülő épület különleges kupolaszerkezetével nincsenek kibékülve. A futurisztikus projekt a francia sztárépítész, Paul Andreu nevéhez fűződik. A tervek szerint az új Nemzeti Színházban opera- és koncertelőadásokat rendeznének, legkésőbb az Olimpia idején, amikor is több százezer turista érkezésével számolnak Pekingben. Az intézmény hivatalos megnyitójára az év végén kerül sor.



Futurisztikus „kagyló” Pekingben 1

A pekingi óriáskagyló – KÉPGALÉRIA!


Az épület fő részét a kagyló alakú építmény szolgáltatja, amelyben három gigantikus méretű terem kapott helyet. A 2416 személy befogadására alkalmas opera-, a 2017 férőhelyes koncert- és egy 1040 látogatónak helyet nyújtó színházteremmel Kína elsőszámú kulturális létesítményé vált. Az operaterem, amely a színház legfontosabb helyisége, aranyszínben pompázik, míg a koncerttermet, melynek műsorán szimfonikus és kínai népzene egyaránt szerepel, fehér színűre festették. A közel 46,7 méter magas szerkezet titánból és üvegből épült egy mesterséges tó közepén, s több bejárata is a tó alatt lett kialakítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik