Élet-Stílus

Szentendre lehet a képzőművészet „Cannes-ja”

Egy tízezer eurós képzőművészeti díj megalapítása, a festészet és a művésztelepek világnapjának kezdeményezése, Szentendre és Barbizon közötti testvérvárosi szerződés aláírása. A korábbi keleti-blokk országai közül elsőként Magyarország adott otthont az Euroart éves közgyűlésének.

Szentendre és a Szentendrei Régi Művésztelep Kulturális egyesület közös rendezésében szeptember 29-én megtartott közgyűlésen – a 21 országot és 70 művészvárost-művésztelepet tagjai között tudó – Euroart (Európai Művésztelepek Szövetsége) egyebek mellett elfogadta azt a kezdeményezést, hogy október 18-át (ami jelenleg a magyar festészet napja) az Unesco nyilvánítsa a „Festészet és a művésztelepek világnapjává”.

A hazánkban zajlott eseményen a küldöttek – Szakács Imre festőművész, az Euroart elnökségi tagjának kezdeményezésére – döntöttek egy rangos nemzetközi képzőművészeti díj megalapításáról, amely tízezer eurós juttatással jár. Az elismerést évente adják majd át a legkiemelkedőbbnek ítélt európai alkotó számára. A képzőművészet „Cannes-ja” Szentendre lesz majd.


Szentendre lehet a képzőművészet „Cannes-ja” 1



A Sólyom László köztársasági elnök fővédnökségével zajló közgyűlésen indítványozták, hogy az Euroart tagjai a településük határait jelző táblák mellé helyezzék ki „A festők városa” – feliratot, mint ahogy azt elsőként Barbizon, majd a múlt héten Szentendre is tette.
Az Euroart a magyarországi eseményen folytatta azt az egyeztetést is, amely arra irányul, hogy nagy utazási irodákat bevonva európai körutakat szervezzenek, melyeknek állomásai a művésztelepek.

A közgyűlést megelőző estén két, a nemzetközi képzőművészetben méltán kiemelt helyet elfoglaló település fonhatta szorosabbra kapcsolatát: Szentendre és Európa legismertebb művésztelepének otthont adó franciaországi Barbizon között testvérvárosi szerződést írtak alá a polgármesterek. Ezáltal egyebek mellett lehetőség nyílik arra, hogy a 80-100 évvel ezelőtti időszakhoz hasonlóan mostantól ismét intenzív kapcsolat alakuljon ki a kortárs alkotók között.

A szentendrei MűvészetMalomban Magyarországi művésztelepek – Nagybánya, Gödöllő, Szolnok, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Szentendre című kiállítás látható október 14-ig. Elsőként tekinthető meg Magyarországon egy olyan tárlat, amely a hat legjelentősebb művésztelep alkotásai közül válogatva, az 1890-es évektől a II. világháborúig hat évtized hazai képzőművészetének remekeit mutatja be. Ugyanitt a még ma is működő művésztelepek kortárs anyagából rendezett tárlat is helyet kapott. A kiállítást a német közönség is láthatja majd, ugyanis november 14-től 2008 februárjáig Dachauban, a Modern Művészeti Múzeum mutatja be a magyar művésztelepek alkotóinak jelentős munkáiból válogatott tárlatot.


Szentendre lehet a képzőművészet „Cannes-ja” 2



November 11-ig tekinthető meg a szentendrei Ferenczy Múzeumban a Barbizon francia és magyar ecsettel, Az európai tájfestészet mesterei című kiállítás, melyen a legismertebb európai művésztelep, Barbizon tájai elevenednek meg – ahogyan magyar és francia festőművészek látták. A francia és magyar közgyűjteményektől kölcsönkapott tárlaton francia (többek közt Rousseau, Jacque, Corot) és magyar (Munkácsy, Paál László, Mednyánszky) mesterek alkotásai láthatók.

A Szentendrei Képtárban a Szentendrei Művésztelepet alapító nyolcak festményeinek helyet adó kiállítás, az Erdész Galériában pedig egy barbizoni kortárs magyar származású festőművész: Anton Molnár alkotásaiból rendezett tárlat várja október végéig az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik