Élet-Stílus

Concorde a kalapács alatt

Az egykori legendás repülőgép több száz eleme kerül árverésre. A repüléstechnika és a repülőgépek szerelmesei a több tonnás futóműtől egészen a vécéülőkéig számos alkatrészre licitálhatnak az elkövetkező napokban.

A Concorde 835 darab alkatrésze szeptember 28.-október 1. között kerül kalapács alá a franciaországi Toulouse „Interencheres“ aukciósházában. Az árverésen szereplő tételek (mint például pilótauniformisok, pilótafülke darabjai, futómű) kiinduló ára 20 és 3 ezer euró (5 ezer- 740 ezer forint) között mozog. Az érdekesebb darabok közé tartozik a Concorde 2 200 kilométeres óránkénti sebességgel hasító repülőgép sebességmérője, amely a szakértők szerint akár 800 ezer forintért is gazdára találhat. Az árverést a Francia Repülésügyi Társaság szervezi. Az aukcióból befolyt összeget a társaság egy repülőgépmúzeum felépítésére kívánja fordítani.

A Christie’s aukciósház 2003-ban már rendezett egy Concorde-árverést, amelynek az egyik leghíresebb tétele a repülőgép jellegzetes orra volt. Ezért a relikviáért akkor egy gyűjtő mintegy 100 millió forintot fizetett.



Concorde a kalapács alatt 1

A Concorde fénykorában (fotó: MTI/EPA)


A legendás Concorde 34 éven keresztül New York és Párizs között szállította az utasokat, a távolságot közel három óta alatt tette meg. A 2000-ben történt katasztrófa óta, amikor is a repülőgép nem sokkal a felszállás után lezuhant és 113-an meghaltak, leáldozott a népszerűsége. A 2001. szeptember 11-i terrortámadások és több más kedvezőtlen tényező miatt 2003. október 24-én kivonták a forgalomból. A gép 2003. november 26-án szállt fel utoljára, de a Concorde továbbra is a repülés egyik jelképe maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik