Élet-Stílus

Műanyagból olaj mikrohullámmal

Újabb szintre emelte a műanyag hulladékok hasznosítását egy amerikai cég. A Global Resource Corporation (GRC) állítása szerint egy finomra hangolt mikrohullámmal az olajból készült anyagok visszaalakíthatók olajjá, valamint gyúlékony gázzá.

A technika kulcsa egy gép, ami 1200 különböző frekvencián képes a mikrohullámú tartományon belül hatást gyakorolni egyes szénhidrogén anyagokra. Ha az anyagot kitesszük a megfelelő hullámhossznak, a műanyagokat és gumikat alkotó szénhidrogének molekuláik felszabadításával lebomlanak dízelolajra és gyúlékony gázra. A Hawk-10 nevet viselő gép kisebb változatai pont úgy néznek ki, mint egy ipari mikrohullámú sütő néhány alkatrésszel kiegészítve, a nagyobb változatok viszont inkább egy betonkeverőre emlékeztetnek.

Bármi, ami szénhidrogén alapokkal rendelkezik, feldolgozható a GRC eljárásával, állítja a cég. Ami nem szénhidrogén, az ott marad a gépben, leszámítva az esetlegesen benne található vizet, amit a mikrohullám elpárologtat. Ha például egy egyszerű elektromos vezetéket veszünk, melynél a rézdrótot műanyag borítás veszi körül, az eljárás feldolgozva a szénhidrogénből készült műanyagot szépen lecsupaszítja a rezet, ezáltal nem csupán üzemanyag termelődik, de megkönnyíti a réz kinyerését az újrahasznosításkor.

Egy 9 kilós autógumi esetében a Hawk-10 4,5 liter dízel olajat, 1,4 m2 gázt, 1 kg acélt és több mint 3 kilogramm növényi szenet nyer vissza, utóbbit a gumik színezéséhez használják. Egy New York-i hulladék-újrahasznosító cég a bezúzott autóroncsokon, illetve azon a hulladékon szeretné alkalmazni a technikát, ami a roncsokból történő acél kivonása után keletkezik. Ebben a hulladékban egyaránt található műanyag, gumi, fa, papír, szövet, üveg, homok, por és különböző fémmaradványok.

A GRC szerint a Hawk-10 elég olajat tudna kisajtolni ahhoz, hogy önmaga ellátása mellett a hulladékfeldolgozó cég számos másik gépének is biztosítsa az üzemanyagot. Hatékonysága és vízelpárologtatási képessége miatt a Hawk-10 jelentősen csökkentené a szeméttelepeken lerakandó anyag mennyiségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik