Élet-Stílus

Tengerhez magyar!

A nyaralni vágyók zöme az Égei- vagy az Adriai-tenger mellett köt ki, de mind többen választják a Fekete-tengert is. A magyar tenger is egyre népszerűbb, s bár a régi vonzerő ma már elérhetetlennek tűnik, az utóbbi években ismét kezd magára találni.

A 2006-os nyári utazási trendhez képest a legkedveltebb úti célok köre nem, viszont a dobogósok rangsora annál inkább változott. A piaci elemzők ugyan a gazdasági megszorítások miatt visszaesést prognosztizáltak a turizmusban is, a magyarok utazási kedve azonban változatlan, bár többen keresik az olcsóbb ajánlatokat és élnek az előszezoni foglalásokkal. Május és szeptember között a lakosság 41 százaléka tervez utazást, átlagosan 5-6 napra; 2006-ban 40 százalékuk készült üdülni ugyancsak kevesebb, mint egy hétre.

Családbarát országok

Törökország, Egyiptom, Tunézia és Görögország – a „négyesfogat” továbbra is tartja vezető helyét a szervezett utak terén a magyar utazók körében, s mint Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója fogalmazott, a klasszikus desztinációk esetében a tavalyinál kedvezőbb szezonra is számítanak. Törökország az ár-érték arány és a színvonalas szolgáltatások miatt kedvelt célpont az utazni vágyok körében. Sőt, a tunéziai szállodák mellett egyre több török hotel is gyermekkedvezményekkel, magyar nyelvű animátorok által szervezett gyermekprogramokkal csábítja a családos utazókat. Törökország vonzerejének növekedéséről számolt be Zám Tibor is, a Best Reisen ügyvezető igazgatója, mondván az ország versenyképes árakkal invitálja a nyaralni vágyókat, ráadásul az elmúlt időszakok robbantásos merényletei sem vetették vissza az érdeklődést.

Egyiptom népszerűségének alakulásáról megoszlanak a vélemények. Annyi bizonyos, hogy a vörös-tengeri Sharm el-Sheikh és Hurghada továbbra is keresett úti célnak számít, ám a robbantások miatt megingott korábbi népszerűségüket még nem nyerték vissza a tengerparti üdülőhelyek. Az égei-tengeri szigetvilágból a körülbelül azonos árkategóriába tartozó Korfu, Rodosz és Kréta szigete számolhat kiugró magyar forgalommal az idén. A dobogósokat a kissé magasabb árfekvésű Zakintos és Kos szigete követi. Egyes utazásszervezők szerint a görögországi árak némileg „elszálltak”, ez lehet az oka annak, hogy mostanság nem tudják megdönteni az örök slágernek számító tunéziai utak iránti keresletet.

Ami az árakat illeti, az olcsóbb kategóriába sorolt helyszíneken is ott lehet hagyni fejenként 450-500 ezer forintot, ha például egy négycsillagos törökországi hotel mellett döntünk a főszezonban, miközben a drágábbnak tekintett görögországi nyaralás egy elő-, illetve utószezonban bérelt apartman esetében három fő részére akár 21 ezer forintból is kijön. Rendszerint azonban a 2-3-csillagos szállodák és az olcsóbb árkategóriájú, több férőhelyes apartmanok dominálnak (például Horvátország, Görögország esetében) a külföldi szállásfoglalásoknál.

Horvátország vagy Balaton?

A szervezett utak körében egyes utazási irodáknál visszaesés tapasztalható Horvátország irányába, amely azonban korántsem azt jelzi, hogy megcsappant volna az Adriai-tenger vonzereje és népszerűsége. A horvát tenger a közelsége miatt (autóval körülbelül 5 óra alatt elérhető) továbbra is előkelő helyet foglal el a nyári úti célok ranglistáján, a magyarok csupán önállósodnak az utazásszervezésben. „A mérséklődés elsősorban annak köszönhető, hogy az Adriára utazók az elmúlt években egyre inkább az utazási irodákat mellőzve foglalják le az eddig már jól bevált apartmanokat” – mutatott rá Molnár Judit.



Tengerhez magyar! 1

Egyre többen választják Törökországot. (fotó: F.C.)


Az említett országok népszerűségével ugyan korántsem vetekedhet még Bulgária, ám mind többen érdeklődnek a fekete-tengeri nyaralóhelyek iránt. A bolgár tengerpart pedig előbb-utóbb egyre több magyar utazót szív el a „négyesfogatból”, illetve Horvátországból, melyet az olcsóbb árfekvéssel magyarázhatunk.

A „Balaton-Adria versenyben” viszont az utazásszervezők prognózisai szerint idén ismét a „magyar tenger” kerekedhet felül. Ezt nemcsak azzal magyarázzák, hogy kezdi visszanyerni régi jó hírnevét a Balaton, hanem azzal is, hogy az árakat tekintve kedvezőbb, mint az Adriai-tenger. A Magyar Turizmus Zrt. felméréséből mindenesetre kiderül, hogy az idén várhatóan mintegy félmillión választják a Balatont. Sőt a 2007. évi főszezon elején végzett kutatás szerint a „magyar tengerre” több mint háromszor több utazást terveznek a magyarok, mint Horvátországba.

Madeira és Toszkána az ínyenceknek

Aki divatosabb helyekre vágyik, a mediterrán térség kínálatából Franciaország, Olaszország (Lignano, Lido di Jesolo, Bibione), Spanyolország (Costa Brava, Costa del Sol, Ibiza), illetve Ciprus mellett is dönthet. Ezek az útirányok továbbra is népszerűek, bár nem az olcsó árfekvésük miatt. A klasszikus tengerparti nyaralóhelyek helyett például az olasz falusi turizmus jegyében akár egy toszkán villában vagy parasztházban is ki lehet kapcsolódni.

A nyári utazási palettán az exkluzívabb úti célok is helyet kapnak, úgy mint például a Maldív-szigetek, Madeira, Kanári-szigetek, Kuba avagy Dubai, még ha csupán egy szűk réteg dönthet ezen nyaralóhelyek mellett.

Ami a magyarok utazási szokásait illeti, a családosok rendszerint a főszezonban (különösen június utolsó hete és július első két hete népszerű) indulnak nyaralni az iskolai szünet kötöttségei miatt. Az elő- és utószezoni kínálatból pedig leginkább az egyénileg vagy párban utazók, illetve a nyugdíjasok csemegéznek. A statisztikák szerint a külföldi utazások átlagos időtartama egy hét, míg a belföldi utazásoknak csak egyötödét tervezik ilyen hosszúságú időtartamra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik