Élet-Stílus

Goya-kiállítás nyílik Szegeden

Francisco Goya kiállításával és kortárs alkotók tárlatával nyit augusztus 17-én Szeged legszebb szecessziós műemléke, a felújított Reök-palota.

A szegedi nyári kulturális rendezvények egyik záró akkordja lesz a Reök-palota augusztus 17-i nyitása – jelentette be Botka László polgármester csütörtökön a Tisza-parti városban. A város új művelődési intézménye kettős feladatot tölt be: az európai képzőművészet meghatározó személyiségeinek alkotásai láthatók majd itt, emellett az épület kiállítási lehetőséget biztosít a város és a Dél-Alföld kortárs művészeinek – közölte a polgármester.

Botka László elmondta, az augusztus 17-i nyitó tárlaton Francisco Goya olyan alkotásait csodálhatják meg a látogatók, melyekkel eddig még nem találkozott a hazai közönség. A másik kiállításon pedig szegedi képzőművészek az elmúlt néhány esztendőben készült művei láthatók majd.

Bátyai Edina, az intézményt üzemeltető Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Kht. vezetője közölte, munkájukat a helyi és országos művészeti szervezetek delegáltjaiból álló társadalmi kuratórium segíti majd. A háromezer négyzetméteres alapterületű épület felújításának összköltsége 437 millió forint, melyhez 320 milliós kormányzati támogatást nyert el az önkormányzat.

Az 1907-ben elkészült műemlék épületet a fiatalon elhunyt építész, Magyar Ede tervezte, amelyre Reök Iván vízépítő mérnöktől – Munkácsy Mihály unokaöccsétől – kapott megbízást. A gazdagon díszített, egyedi megformálású palotát a spanyol Antoni Gaudí épületeihez hasonlítják méltatói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik