Élet-Stílus

Leleplezték a Rába egyik szennyezőjét

A habzásért felelős naftalinszulfátot talált a Greenpeace az egyik osztrák, Rába menti bőrgyár szennyvízében. A zöldszervezet tíz napot adott a gyárnak a változtatásra.

A feldbachi Boxmark bőrgyár olyan szennyvizet bocsát ki, mely több anyag esetén is az osztrák törvények által szabott határértéket meghaladja – derül ki a Greenpeace vízmintáiból, melyet a bőrgyár szennyvízcsatornájából vett. A szennyvíz „összfoszfor” tartalma például tízszeresen meghaladta a megengedett értékeket, a lipofil anyagok 2-3-szorosát mérték, a vas és a szerves halogénvegyületek pedig 40-50 százalékban lépték túl a határértékeket. A naftalin-szulfonátok, amelyeket a habzás legfőbb okozójának tartanak, ötször nagyobb mértékben voltak jelen, mint az Ausztriában felületaktív anyagokra engedélyezett legmagasabb kibocsátási érték.



Leleplezték a Rába egyik szennyezőjét 1

A szennyezés forrása (fotó: Greenpeace)


„Egyértelmű, hogy a bőrgyár a szennyezés egyik legfőbb okozója” – mondta Herwig Schuster, a Greenpeace kémiai szakértője, hozzátéve, hogy a sókibocsátás is döbbenetes, a szennyvíz majdnem olyan sós, mint a tengervíz. A Greenpeace ezért azonnali intézkedéseket sürget a felbachi bőrgyárnál, azt követelik, hogy a bőrgyár tíz napon belül értesítse a közvéleményt, milyen konkrét intézkedést tesz annak érdekében, hogy a szennyezést őszre felszámolja.

A szervezet úgy véli, azonnal radikálisan csökkenteni kell a sókibocsátást, és külön kell választani a sót a szennyvíztől, mert a sós szennyvíz ellehetetleníti a biológiai tisztítást. „A só redukálása és különválasztása egymagában is pozitív hatással lenne a szennyvíztisztítási folyamatokra és a paraméterek alacsonyan tartására“ – taglalja Schuster. A Greenpeace szerint a második legfontosabb teendő a naftalin-1,5-diszulfonát kiváltása lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik