Élet-Stílus

Csütörtökön jön a Kék Hold

Míg nálunk június elsején, Észak-Amerikában május 31-én lesz telihold. Ez önmagában még nem lenne különleges esemény, ha a tengerentúlon ebben a hónapban nem lett volna már egy telihold. Az egy hónapon belüli második holdtöltét „Kék Holdnak” nevezik, habár a Hold színének nem sok köze van a jelenséghez.

Mivel a Hold Föld körüli keringési ideje (29,5 nap) és egy naptári hónap hossza nem esik pontosan egybe, előfordulhat, hogy egy évszakon belül nem három, hanem négy holdtölte van. Régen a holdfázisoknak fontos szerepük volt a mezőgazdasági munka megtervezésében, ezért gondos számításokat, feljegyzéseket készítettek róluk.

A Kék Hold (Blue Moon) jelenséget először 1824-ben írta le egy mezőgazdasági kalendárium, a Maine Farmer’s Almanac. E szerint, amennyiben egy évszakon belül négy telihold van, a harmadikat Kék Holdnak kell nevezni. A feljegyzés egy 20. századi téves interpretációja révén terjedt el a köztudatban, hogy a Kék Hold nem más, mint a naptári hónapon belüli második holdtölte. Ez a jelenség nem rendkívüli, bár kétségtelenül nem is túl gyakori. Elméletileg egy adott helyen közel két és fél évente fordulhat elő, leginkább a 31 napból álló hónapokban.


Csütörtökön jön a Kék Hold 1

A Hold színének nincs köze a jelenség nevéhez


Míg Észak-Amerikában idén a Kék Hold május utolsó napjára esik, az időeltolódás miatt Európában, Afrikában és Ázsiában ez június elsején látszik, vagyis nálunk ez nem a második telihold lesz, hanem a júniusi két holdtölte közül az első. Nálunk tehát június 1-jén és 30-án lesz telihold, és a 30-ai lesz az ún. Kék Hold.

A nevével ellentétben, az ugyanabban a hónapban fellépő második holdtölte semmiben sem különbözik az elsőtől. Olykor azonban előfordulhat, hogy nem a megszokott színben látjuk a Holdat, ennek oka „egyszerű” légköri optikai jelenség.

Erdőtűz vagy vulkáni kitörés során olyan apró szemcséjű szennyező anyagok (por, korom) juthatnak a légkörbe, amelyek jobban szórják a rövidebb hullámhosszú kék és zöld színt, ezért a Hold kék vagy akár levendulaszínben is tündökölhet. Nagyobb szemcseátmérőjű szennyezőanyag esetén pedig a Holdat vörös színben láthatjuk.

1950-ben a kanadai erdőtüzek hatására az észak-amerikai kontinens keleti részén, szeptember végén valóban kék volt a Hold. Hasonló jelenségnek voltak szemtanúi a Fülöp-szigeteken élők 1991-ben, amikor a Pinatubo vulkán kitört. Ekkor annyi hamu és por került a légkörbe, hogy hosszabb ideig távoli területeken is kék színűvé változott a Hold mellett a Nap is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik