Élet-Stílus

Sikeres orosz rakétateszt

Oroszország sikeres kísérletet hajtott végre RSz–24 jelzésű, új interkontinentális ballisztikus rakétájával kedden – jelentette be az orosz hadászati rakétacsapatok sajtószolgálata.

A Moszkvától 800 kilométernyire északra lévő pleszecki űrrepülőtérről, mozgatható indítóállásból bocsátották fel az RSz-24-es típusú rakétát. Az új fegyver eltalálta a mintegy hatezer kilométeres távolságban lévő célt az ország távol-keleti részén, Kamcsatka félszigetén.


Az új rakéta robbanófejeinek mindegyike külön-külön, önállóan célra irányítható – jelezték az illetékes orosz hatóságok, de azt nem közölték, hány robbanófejjel van ellátva az RSz-24-es. Az új típusú rakéta az elöregedő RSz-18-as és RSz 20-as interkontinentális rakétákat hivatott felváltani. Jelenleg az RSz-18-as és az RSz 20-as (a NATO terminológiája szerint SS-19 Stiletto és SS-18 Satan) típusok alkotják az orosz hadászati rakétahaderő gerincét.


Az orosz hadászati rakétahaderő parancsnokságának közleménye szerint az RSz-24-es erősíteni fogja az orosz hadászati rakétaerő támadó csoportjainak csapásmérő képességét, mert az új fegyver “felül tud kerekedni rakétavédelmi rendszereken”.


Szergej Ivanov, a védelmi szektort felügyelő első miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta kedden, hogy a hadászati rakétaerők fejlesztésével párhuzamosan az orosz szárazföldi csapatokat is el kell látni nagy pontosságú fegyverekkel, mert az európai hagyományos fegyveres erők és fegyverzetek korlátozásáról kötött szerződés “már nem hatékony”, ahogy a kis és közepes hatótávolságú rakéták megsemmisítéséről kötött szovjet-amerikai szerződés sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik