Élet-Stílus

Ingyen online videotéka?

Vita folyik az online video-oldalak között arról, hogy milyen módszerekkel lehetne pénzt kérni a kínálatukban megjelenő mozifilmekért, sorozatokért. Az internetesek nem szeretnek fizetni, a cégek viszont megélhetésükért küzdenek.

Egyesek szerint reménytelen vállalkozás a video-oldalaknak azon erőlködni, hogy az internetes közönségtől valamilyen módon – előfizetés, letöltés utáni díj stb. – pénz kérjen azokért a filmekért, amelyek oldalain megjelennek. A letölthető filmek ugyanis, általában – legtöbbször jobb minőségben – illegális csereoldalakon szinte bárki számára elérhetők.

Nemrégiben foglakoztunk azzal is, hogy az iTunes videoszolgáltatása is alternatív megoldásokat keres, mivel a bevételek nagyon szerényen csordogálnak.

Ebben a helyzetben mindenképpen meglepő, hogy újabb játékos tűnt fel a videooldalak pangó piacán, a szakértők többsége a YouTube mellett nem sok esélyt ad az új „versenyzőknek”.


Ingyen online videotéka? 1

Sok millióan nézik az ingyenes oldalakat


A break.com azonban meglepő stratégiát dolgozott k, amíg a többiek még csak vívódnak azon, hogy miként tegyék ingyenessé a letöltéseket, addig az új oldal ingyenes szolgáltatásait már a reklámbevételekre építi. A weboldal szponzorok és hirdetők segítségével tartja fenn magát és hisz benne, hogy talál elegendő reklámozót arra, hogy ingyenes is maradhasson az általa nyújtott szolgáltatás.

A megszokott video-oldal ingyenes része mellett olyan műsorokat is szeretne eljuttatni a felhasználókhoz, amelyek korábban a mozik közönségét szórakoztatták. Egyáltalán nem meglepő, hogy olyan tartalmakat szeretnének oldalaikon elhelyezni, amelyek amúgy is elég hátborzongatóak.

Az ingyenes „sorozatok és filmek” között a Rettegés foka ijesztő vetélkedőjétől a kemény horror műfajába tartozó Fűrészig minden belefér, amitől a nézőknek amúgy is égnek áll a hajuk.

Áprilisi adatok szerint mintegy 2,8 millió napi felhasználóval a Break jelenleg a nyolcadik az online video szolgáltatások piacán, de az optimista tulajdonosok, úgy gondolják, hogy ez a látogatószám elegendő a rentábilis működés megvalósításához.

Megjegyzésképpen a Google birtokában levő YouTube napi 43 milliós látogatószámával is csak fontolgatja, hogy érdemes-e az ingyenes működést fenntartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik