Élet-Stílus

Nonprofit vállalkozássá válik a Műcsarnok

Költségvetési intézmény helyett nonprofit gazdasági társaságként működik tovább július elsejétől a Műcsarnok - erről Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója beszélt pénteken az MTI-nek.

A nonprofit kft-vé való átalakulás elsősorban a kortárs képzőművészeti kiállítóhely működésében jelent változást, július elsejétől ugyanis sokkal nyitottabb vállalkozói tevékenységet folytathat a múzeum – mondta a főigazgató a magyarországi kortárs képzőművészeti intézmények helyzetével foglalkozó Változó paraméterek című konferenciasorozat negyedik összejövetele előtt az MTI-nek.

A Műcsarnok az átalakulás révén bővítheti szolgáltatásainak körét. A főigazgató példaként említette hogy a jövőben a Műcsarnok akár mint rendezvényszervező, szállítmányozó, raktározó, grafikai munkákat is végző vállalkozás jelenhet meg a piacon. Emellett több, a szakmai kiállítások közötti időszakban megrendezett fesztivál-jellegű rendezvénynek is helyt adnának.

Petrányi Zsolt kiemelte, hogy a bevételek körének bővítéséről a szakmai munka mellett kell gondoskodni, a vállalkozásból befolyó összeget pedig a szakmai munka színvonalának emelésére fordítanák. A múzeum tulajdonosi viszonyai nem változnak: egyszemélyes tulajdonosa lesz a kft-nek az állam, amelyet az Oktatási és Kulturális Minisztérium képvisel. Az új nonprofit kft keretei között valósul meg a Műcsarnok és az Ernst Múzeum összevonása. A cégnek így három telephelye lesz: a Hősök terén álló épület, az Ernst Múzeum, és az utóbbihoz tartozó Dorottya Galéria – tette hozzá a főigazgató. Petrányi Zsolt elmondása szerint a következő hetekben születik meg az új szervezeti struktúra.

A főigazgató elképzelése szerint a Műcsarnok továbbra is a legátfogóbb magyar és nemzetközi kiállítások helyszíne lesz. Az Ernst Múzeum kisebb kortárs csoportos kiállításoknak és egyéni bemutatóknak ad majd otthont, nagyobb hangsúlyt helyezve a magyar művészeti színtérre. A Dorottya Galéria jelenlegi, kisebb kortárs kiállításokra koncentráló profilja nem változik.

Arra a kérdésre, hogy milyen hátrányai lehetnek az átalakulásnak, a főigazgató úgy vélte: előfordulhat, hogy nagyobb fokú költségvetési bizonytalanságot okozhat az új működési forma. Petrányi Zsolt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bizakodó ebben a kérdésben, mivel Magyarországon egyre nagyobb teret hódít a magánszféra bevonása a kortárs művészetekbe. A Műcsarnoknak is az a szándéka, hogy ezt a hullámot kihasználja – mutatott rá a főigazgató.

Az MTI kérdésére azt is elmondta: biztos, hogy az átalakulás létszámleépítéssel jár majd, de arról majd csak az új szervezeti struktúra működésének ismeretében döntenek. A kulturális intézmények átszervezéséről még tavaly júniusban született döntés. Az erről szóló kormányhatározatban egyebek mellett az is szerepelt, hogy a Műcsarnok költségvetési intézményből gazdasági társasággá alakul át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik